El portaveu dels comuns, David Cid, s'ha pronunciat aquest dimarts sobre l'anunci del Tribunal Constitucional, que ha notificat al Parlament l'anul·lació de la delegació de vot del diputat de Junts i exconseller a l'exili Lluís Puig. Tot plegat després que dilluns de la setmana passada el mateix tribunal fes pública aquesta decisió, havent acceptat un recurs presentat pel líder del PSC, Salvador Illa, contra l'acord de la presidència de la cambra del 25 de març de l'any passat que admetia la sol·licitud de Puig de delegar el seu vot. Davant d'això, Cid ha recordat que el seu grup ja va defensar que els semblava "raonable" que es delegués el vot al diputat. Ara, després de la notificació del TC a la cambra catalana, tiren pilotes fora i recorden que la responsabilitat no és seva.

"Correspon a la Mesa decidir", ha dit Cid. La Mesa està reunida des de les 10.45 hores i en aquesta sessió haurà de posicionar-se sobre si manté la delegació o ja no permet que Lluís Puig voti al ple que comença aquest mateix dimecres. En paral·lel, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha convocat una compareixença a la cambra catalana a les 13.00 hores, on previsiblement abordi aquesta qüestió. "Nosaltres serem respectuosos amb la decisió de la Mesa, ha de ser aquesta la que consideri quins són els marges d'acció", ha afegit el portaveu, sobre si hi ha alguna alternativa a retirar la delegació del vot.

Però també ha aprofitat per llançar un dard a l'anterior gestió d'un cas similar: el de Pau Juvillà. El diputat cupaire havia de perdre el seu escó després de la sentència del TSJC per haver penjat un llaç groc al seu despatx quan era regidor a Lleida i, malgrat l'anunci de la Mesa i de la presidenta Borràs que se'l defensaria, el diputat va perdre aviat la seva acta. "No podem tornar a entrar en un sainet com va passar amb el cas Juvillà, en què semblava que es feia una cosa quan es feia la contrària", ha advertit. "No repetim els errors de Juvillà".

 

PSC: "Les sentències s'han de complir"

Per la seva banda, també els socialistes s'han pronunciat sobre la situació de Puig, tot i que ells, en ser els impulsors del recurs contra la seva delegació de vot, ho han fet des d'una perspectiva força diferent de la dels comuns. Abans de saber que el Parlament havia rebut la notificació del TC, la portaveu Alícia Romero ja afirmava que no hi ha "cap requisit" al reglament de la cambra que permeti que continuï gaudint d'aquesta opció mentre es troba a l'exili. I al reglament també s'hi suma el requeriment judicial en contra de Lluís Puig. "Les sentències s'han de complir, i és molt clara al respecte", ha afirmat.