El president d'Unides Podem al Congrés dels Diputats, Jaume Asens, ha demanat "coherència" al conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray (ERC), i ha demanat "solidaritat" amb tot el professorat, que ha dit que "no mereixen l'arrogància ni el menyspreu" de la Generalitat. Durant el Consell Nacional dels comuns d'aquest dissabte a Mataró, Asens ha instat el conseller a "seure i pactar" amb la comunitat educativa.

"Cal més negociació, i menys arrogància i menyspreu del Govern", ha criticat. Els sindicats educatius van anunciar divendres que convocaran una vaga de cinc dies al març i van advertir que no començaran el curs vinent si el Departament d'Educació no es mou de la seva posició i segueix amb la seva "política immobilista". Una representació dels sindicats van passar la nit a la seu del departament en protesta pel canvi en el calendari escolar que ha anunciat Educació sense cap negociació prèvia.

Rebuig al nou calendari escolar

 USTEC, CCOO, la Intersindical, UGT i l’Aspepc demanen principalment que el calendari del curs escolar no es modifiqui i, per tant, les classes no donin el tret de sortida el dia 5 de setembre. El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, es va reunir aquest divendres al matí amb representants dels sindicats que van ocupar el departament. Però la reunió va acabar sense acord.

Per això, els sindicats han convocat una vaga de cinc dies durant el mes de març i amenacen de no donar classes als alumnes si el departament manté la modificació de calendari escolar. Per la seva banda, el conseller Cambray va defensar que la decisió s'havia pres després d'anys de debat i que, en tot cas, no s'afecta els drets laborals dels treballadors. A més, va considerar que la tancada està "poc justificada".

Les crítiques dels comuns

Davant de la posició del departament d'Educació, Jaume Asens ha titllat el govern d'arrogant i de menystenir els docents. Els comuns aposten per asseure's a negociar amb els sindicats i demanen més coherència a Cambray.

D'altra banda, Asens també ha parlat de la taula de diàleg, i ha assegurat que el 2022 ha de donar "fruits tangibles". El líder dels comuns al Congrés ha reivindicat la proposta del seu grup sobre un nou finançament "just" per a Catalunya.

Així mateix, Asens també ha demanat a la consellera d'Universitats i Recerca, Gemma Geis (Junts), que "deixi de justificar la precarietat". Asens ha conclòs que ERC "no pot donar lliçons de res" als comuns sobre l'agenda social. El dirigent d'En Comú Podem ha afirmat que els republicans "fan un discurs a Madrid i el contrari a Catalunya".