Després de la renúncia de Xavier Domènech, per cansament personal i polític, els comuns han hagut de reorganitzar-se ràpidament. Aquest mateix divendres, la comissió executiva de Catalunya en Comú ha tancat la nova direcció, formada per tres coordinadors generals i sis secretaris. El sector més proper a Iniciativa per Catalunya-Verds, i més contrari a l’aliança amb el sobiranisme, és el que n’ha sortit més beneficiat. El sector crític no n'ha sortit gens satisfet.

Juntament amb Ada Colau, els coordinadors generals són l’alcaldessa de Castelldefels i militant d'ICV, Candela López, i el regidor de Vilafranca en Comú, Ramon Arnabat. El portaveu serà Joan Mena, membre d’EUiA però crític amb la seva pròpia direcció. La diputada Susanna Segovia, de Barcelona en Comú, serà la secretària d’Organització. Conchi Abellán i Vicenç Navarro, tots dos de l’aparell de Podem, seran la secretària de Participació i Transparència i el secretari de Formació, respectivament. La cúpula la tanquen Agnès Petit (Municipalisme) i Nati Veraguas (Feminismes).

De fet, la nova direcció no s’ha aprovat per unanimitat, sinó per 21 vots a favor i tres abstencions. Els membres de la candidatura Desbordem no han participat de la votació. Fonts del sector crític fan una valoració "gens bona" de la renovació, perquè no s'ha fet un esforç per integrar les diferents sensibilitats.

Apartats

En el procés de renovació de la cúpula, han estat apartades algunes de les persones de màxima confiança de Xavier Domènech. És el cas de Marc Parés, independent que Colau volia col·locar a la nova direcció. Però les pressions del sector proper a ICV l’han apartat, com ja va passar fa dos mesos en les primàries amb Elisenda Alamany, portaveu dels comuns al Parlament.

Els sectors principals són dos. El primer se situa al voltant d’ICV i part de la direcció de BeC, que aposta per distanciar-se dels partits independentistes i acostar-se al PSOE de Pedro Sánchez.

L’altre sector és el que encapçalen dirigents d’EUiA, com el diputat Joan Josep Nuet, i persones independents de la formació. Aposten per establir aliances amb partits sobiranistes com ERC. Per ara, sembla haver-se imposat el primer sobre el segon. El segon és el que representava Xavier Domènech.