Els comuns han valorat positivament la reunió que el dilluns van mantenir al Parlament Europeu una delegació de Junts encapçalada pel president a l'exili, Carles Puigdemont, i una del PSOE, liderada pel seu secretari d'Organització, Santos Cerdán. El portaveu parlamentari d'En Comú Podem, David Cid, ha emmarcat aquesta trobada en la "normalitat democràtica" i ha apuntalat que és el "camí a seguir per avançar en el diàleg i l'acord". "El diàleg passa per reconèixer els interlocutors", ha defensat Cid. Preguntat per si aquesta cimera entre els socialistes i Puigdemont acosta la investidura de Pedro Sánchez, des dels comuns transmeten "optimisme", però no s'aventuren a parlar de dates. En tot cas, David Cid ha assenyalat que "com més aviat hi hagi un govern a ple rendiment, millor", sempre que això "no impedeixi que els acords es madurin i totes les parts estiguin satisfetes".

En aquest sentit, el diputat dels comuns ha afegit que la trobada Puigdemont-Cerdán certifica la "pista d'aterratge" que creu que ells han contribuït a construir per "resoldre el conflicte polític" entre Catalunya i l'Estat. Cid ha volgut recordar que "molta gent es va mostrar sorpresa" quan la vicepresidenta segona de l'executiu estatal en funcions i líder de Sumar, Yolanda Díaz, es va reunir a principis de setembre amb el president Carles Puigdemont: "Al final, és el que ha acabat passant també amb el PNB i ara amb el PSOE, entra dins de la normalitat absoluta".

Paral·lelament, David Cid ha exhibit "optimisme" davant l'acord perquè està "convençut que Catalunya no pot donar una segona oportunitat al PP i Vox": "Feijóo té un discurs clarament contra Catalunya i contra els que volem transitar per la via del diàleg i l'acord, estic segur que els partits polítics catalans estarem a l'alçada". "Cap de nosaltres podria explicar al conjunt de catalans donar aquesta nova oportunitat a la dreta i l'extrema dreta", ha insistit. Sobre la hipòtesi que els cinc diputats de Podemos es desmarquin del sentit del vot de Sumar i puguin posar en risc la investidura de Pedro Sánchez, Cid ha desestimat aquest escenari perquè "els mateixos dirigents de Podemos han dit que està descartat que no es doni suport a la investidura". "Podem tenir matisos en els posicionaments polítics, però crec que treballarem plegats, no ens preocupa", ha indicat.

L'informe d'Antifrau ha de servir per "obrir una nova etapa"

Aquest dimarts s'ha reunit la Mesa Ampliada del Parlament, a petició dels comuns, després que el dijous passat es conegués l'informe d'Antifrau sobre les irregularitats relatives a les llicències d'edat o en processos de contractació de personal. L'òrgan va donar 30 dies de termini a la presidenta de la cambra catalana, Anna Erra, perquè informi de les mesures adoptades per revertir aquests casos. Fonts de la Mesa expliquen que ja s'està treballant per part de la secretaria general del Parlament en aquest informe i se celebrarà de nou una Mesa Ampliada quan aquest estigui enllestit. "La prioritat no és anar ràpid, sinó fer-ho bé", certifiquen aquestes fonts.

David Cid ha lamentat que en el document d'Antifrau es recullen "elements molt preocupants i demolidors" i sosté que el que s'exposa és "inexplicable per a la ciutadania i una vergonya". "Estem davant d'una nova oportunitat per obrir una nova etapa de transparència al Parlament", ha afegit, un període en què el Parlament "sigui notícia per les lleis i debats que tenim, no per qüestions internes de funcionament que tenen a veure amb privilegis". Això no obstant, des dels comuns han volgut destacar que, durant l'etapa en la qual Alba Vergés exercia de presidenta en funcions atesa la suspensió de Laura Borràs, Antifrau va poder "conèixer per primera vegada què estava succeint" perquè se'ls proporcionava la informació necessària.