A la reunió de fa unes setmanes de la taula de partits catalans, els comuns s'hi van presentar amb una sol·licitud d'eleccions anticipades sota un braç i amb el compromís d'aprovar els pressupostos sota l'altre. I això precisament és el que ha acabat anunciant avui el president de la Generalitat, que convocarà eleccions tan bon punt s'aprovin els pressupostos. Jèssica Albiach ha expressat la satisfacció del seu grup amb la decisió feta pública. 

"El president ha assumit la realitat, que la legislatura no té més recorregut", ha celebrat. Així mateix, s'ha refermat en l'aliança de Catalunya en Comú amb el Govern de la Generalitat per tirar endavant els comptes, els primers que podran aprovar-se des del 2017. Els de Colau aplaudeixen doncs que Torra hagi optat pel camí de la prudència, en comptes d'accelerar el calendari i precipitar eleccions fent saltar pels aires l'acord pressupostari. El cap de files d'En Comú Podemo al Congrés ha "agraït" el gest del president de la Generalitat en una piulada al seu compte de Twitter. 

Davant la nova cita amb les urnes, que segons els terminis previstos de tramitació de pressupostos i els 54 dies reglamentaris que fixa la llei entre la convocatòria i la celebració de les eleccions, cauran cap al juny, els comuns tornen a jugar la carta del tripartit. La disjuntiva, segons ha plantejat Albiach, serà triar entre "repetir el passat de desgovern i baralles sota l'ombra de JxCat, o un futur verd i progressista on els comuns siguin decisius".