El Síndic de Greuges suma a la causa. Rafael Ribó ha alertat aquest divendres el Consell d'Europa per la situació que està vivint actualment Catalunya i, en particular, el procés independentista. En aquest sentit, ha volgut recordar que, tot i la crida que va fer aquest òrgan europeu per aprofundir en el diàleg i la negociació com a via per resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya, a la pràctica l'Estat està fent això impossible. I, com a exemples clars i contundents, ha situat el CatalanGate i la taula de diàleg. I és que la política catalana, que ja es veia marcada per un espai de reunió que porta des del setembre inactiu i sense un futur gaire optimista, ara s'ha vist enfonsada encara més després que s'hagi destapat el massiu cas d'espionatge que ha afectat una seixantena de personalitats vinculades al moviment independentista i que tot apunta que ha impulsat el CNI.

 

"És complicat que hi hagi confiança mútua en una negociació si una part espia a l'altra", ha dit Rafael Ribó durant l'audiència de seguiment a les recomanacions de l'informe sobre la causa de l'1-O aprovada fa gairebé un any per l'Assemblea del Consell d'Europa. A part de denunciar que Espanya no ha complert pràcticament cap de les recomanacions, Ribó ha lamentat que la taula de diàleg no ha donat "resultats tangibles" fins ara. A més, arran de l'espionatge, aquesta encara es veu "més amenaçada", adverteix.

 

Aquest avís del Síndic ha estat respost pel diputat del PSC al Congrés i membre de l'Assamblea del CoE, Marc Laumà. El socialista ha criticat Ribó i ha negat que a Espanya s'hagi perseguit els independentistes per les seves opinions. Així, Laumà ha assegurat que el govern espanyol ha actuat d'acord amb les recomanacions de l'informe, i ha defensat la voluntat dels socialistes de dialogar amb el Govern. "El més important és que els catalans primer acordem allò que volem ser", ha remarcat. Després d'un debat d'hora i mitja, el ponent de l'informe sobre la causa del 'procés' Boris Cilevics ha anunciat que revisarà les actuacions que s'hagin fet al país i publicarà un informe al juny per determinar si el govern espanyol ha complert les recomanacions.

El revés del CoE a Espanya

El juny passat, quan el president espanyol, Pedro Sánchez, es preparava per anunciar els indults per als presos independentistes, el Consell d'Europa va publicar un duríssim informe contra els interessos de l'Estat: reclamava la llibertat dels presos polítics i acabar amb la persecució dels exiliats. El document també instava el govern espanyol a iniciar un "diàleg obert i constructiu amb totes les forces polítiques de Catalunya". Amb 70 vots a favor i 28 en contra i 12 abstencions, l'Assemblea Parlamentària de l'organització internacional que promou la democràcia, l'estat de dret i els drets humans va donar llum verda a la resolució que també demanava reformar el delicte de sedició per evitar penes "desproporcionades".