La militància de Catalunya en Comú ha avalat en una votació el preacord d'Unides Podem amb el PSOE "per un govern progressista".

Segons ha explicat el portaveu, Joan Mena, un 94,65% dels inscrits a Catalunya en Comú han donat llum verda al pacte que consultava sobre la possibilitat que En Comú Podem participi en un executiu progressista a l'Estat.

De les 10.165 persones del cens, 3.707 hi han participat. S'han registrat 3.505 vots a favor, 198 en contra (5,35%), i 4 en blanc (0,11%). Mena ha afirmat que estan "molt satisfets" amb el resultat, que dona suport a un govern progressista que "tanta preocupació causa a lobbies i privilegiats". En aquest sentit, ha celebrat que sigui "la quantitat de vots" i no "la quantitat d'accions a borsa" el que decideix "quins són els partits que han de governar".

Els comuns coincideixen que recuperar el diàleg entre governs ha de ser "normal" en democràcia, després que ERC hagi instat el PSOE a garantir una mesa de negociació política entre institucions per aconseguir el vot favorable dels republicans a la investidura de Pedro Sánchez.

Els comuns també han recordat que l'important és que hi hagi diàleg i que, per a això, cal "un govern amb capacitat d'escoltar Catalunya", que, segons Mena, només passa per un executiu on hi ha membres d'Unides Podem i En Comú Podem. De totes maneres, ha recordat, cal recuperar el diàleg entre governs, però també recuperar "els grans consensos" que "ni ERC ni JxCat tenen garantits". Per tot plegat ha demanat que es treballi per a assegurar-los dins de Catalunya, mitjançant el diàleg entre partits o fins i tot en grups del Parlament.

Sobre la possibilitat que un nou executiu amb PSOE i Unides Podem inclogui ministres dels comuns –com el mateix Mena-, el portaveu ha dit que els ministres "no es busquen" i que, per ara, estan esforçant-se per garantir un acord que faciliti la investidura. "Un cop hi hagi la garantia que tirarà endavant, serà el moment de parlar qui té el millor perfil per a determinades oportunitats", ha afegit el portaveu, que ha assegurat que no es troben encara "en aquesta fase".

Per la seva banda, les bases d'Izquierda Unida (IU) també han avalat l'acord amb un 88,07% de vots a favor. Un 10,15% ha votat en contra i un 1,78% s'ha abstingut. La participació de la militància consultada a la votació del cap de setmana ha estat del 31,2% del cens, amb 11.674 votants.

Així doncs, les bases d'IU han donat suport a l'acord tal com ja van fer els militants del PSOE. Les bases de Podem també es pronunciaran aquesta setmana.