Nou dard dels comuns contra Laura Borràs. En una nova jornada en què la política catalana està monopolitzada pel judici a Laura Borràs per presumptes irregularitats en els contractes quan era directora de l'Institut de Lletres Catalanes (ILC), els de Jéssica Albiach han tornat a sortir en la seva contra. Ja ho va fer dilluns el portaveu dels comuns, Joan Mena, que, en una interpel·lació directa a Junts, va interrogar "fins quan es mantindrà com a presidenta a Borràs, una persona acusada de presumpta corrupció", rebutjant catalogar el seu cas com a "persecució política".

I aquest dimarts ha estat un altre portaveu, David Cid, qui ha disparat en una línia similar. Però més enllà de posar el focus en Junts, Cid ha mirat cap a ERC i la CUP com a partits que vana fer possible el seu nomenament com a presidenta del Parlament. Així, el portaveu ha demanat trobar "una solució" al seu cas per tal de poder rellevar-la com a presidenta de la cambra catalana, fins i tot abans que hi ha sentència ferma. "La segona institució del país es pot permetre que la seva presidenta sigui condemnada per corrupció? Creiem que no", ha llançat. Després de les declaracions de l'amic de Borràs, Isaias Herrero, els comuns veuen clar que ha d'haver-hi "conseqüències polítiques" per a l'encara presidenta suspesa del Parlament.

Una setmana per l'impost

D'altra banda, David Cid ha urgit el Govern a posar ja en marxa l'impost a la contaminació dels grans vaixells que van pactar els comuns i l'executiu en el seu acord de pressupostos el passat desembre. En aquella entesa, el Govern es va comprometre a aprovar en Consell Executiu l'impost durant els mesos de gener i febrer. Això vol dir que ho podrà fer com a molt tard el dimarts de la setmana vinent si no vol trencar la seva paraula. "El Govern té una setmana per posar en marxa l'impost sobre grans vaixells", ha advertit Cid. Tot i el poc marge de temps, no s'ha mostrat preocupat perquè pugui arribar tard. "Creiem en la paraula del president de la Generalitat". En tot cas, no es tracta d'una línia vermella: si el Govern no l'aprova dimarts vinent, els comuns no retiraran el seu suport dels pressupostos.

Ara bé, sí que ha lamentat les paraules del nou president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, d'ERC, que ha criticat l'impost pactat entre els comuns i el Govern. David Cid ha assenyalat que l'executiu "ja l'hauria d'haver desautoritzat", malgrat no haver-ho fet. També ha carregat contra el PSC, que s'ha pronunciat similarment en contra de l'ecotaxa, per la qual cosa "en matèria ambiental està molt allunyat de les polítiques del govern de l'Estat".