El Port de Barcelona tindrà nou president. Segons informa La Vanguardia, Lluís Salvadó, diputat d'Esquerra Republicana, es convertirà en el nou president de la institució agafant el relleu de Damià Calvet, que va posar el seu càrrec a disposició quan el seu partit, Junts per Catalunya, va abandonar el Govern. Ara Salvadó és diputat al Parlament de Catalunya per la demarcació de Tarragona, una posició que abandonarà per agafar el relleu de Calvet al capdavant de la institució portuària. El Port de Barcelona és una competència amb participació de la Generalitat, de l'Ajuntament de Barcelona, l'Ajuntament del Prat de Llobregat i del govern de l'estat espanyol. Com que l'executiu central hi té participació serà qui hagi de donar el vistiplau definitiu al nomenament de Salvadó com a nou president de la institució.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va obrir la setmana passada un judici oral contra Lluís Salvadó per presumpta malversació, prevaricació, falsedat documental i desobediència, arran dels preparatius de l'1 d'Octubre, quan era secretari d'Hisenda. El jutge també ha acusat el diputat d'Esquerra Josep Maria Jové amb els mateixos càrrecs que a Salvadó, i a la diputada Natàlia Garriga, actual consellera de Cultura, qui està processada per un presumpte delicte de desobediència greu a autoritat judicial. En el cas de Salvadó i Jové, els dels delictes dels quals se'ls acusa poden comportar elevades penes de presó i en el cas de Garriga podria comportar una inhabilitació. Tots tres estan imputats per aquests delictes per la seva actuació en els preparatius de l'1-O quan eren excàrrecs del Departament d'Economia. En cas que la sentència del judici sigui una inhabilitació, no se sap quin abast podria tenir i, per tant, es desconeix si podria seguir en el càrrec de la presidència del Port de Barcelona.

La reforma del delicte de la malversació, un dels delictes dels quals Salvadó és acusat pel TSJC, és ara reclamada per ERC al govern espanyol per tal que càrrecs entremitjos processats i investigats per l’organització de l’1-O, com és el cas de Jové i Salvadó, no siguin castigats amb penes més altes que la dels líders polítics. El govern del PP va reformar el delicte de malversació de fons públics el 2015, en el qual va encabir l’administració deslleial -que ja estava castigada, en un altre apartat-, però va igualar les penes d’una gestió irregular per part de funcionaris amb les mateixes penes que el que s’enriqueix o dona diners públics a tercers. L'objectiu és que es rebaixi les penes en l’administració deslleial (ja que es podria comparar amb la despesa feta per l'1-O), que ara pot arribar als vuit anys de presó i als 20 d’inhabilitació a càrrec públic.

El tribunal per jutjar els càrrecs d'ERC és format pel president del TSJC, Jesús María Barrientos, Carlos Ramos i Fernando Lacaba. Ara les acusacions hauran de presentar els seus escrits amb el detall de les penes que els demanen. Hi són la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i VOX. La Fiscalia Superior de Catalunya ja té enllestit l'escrit d'acusació i s'ha donat coneixement del seu contingut a la Fiscalia General de l'Estat (FGE), com és habitual en casos importants, segons fonts judicials.