La candidata dels comuns a la presidència de la Generalitat, Jéssica Albiach, ha acusat aquest dilluns JxCat de no creure's la taula de diàleg entre els governs espanyol i català i els ha demanat que no l'utilitzin com a "munició electoral".

En declaracions a TV3, Albiach ha criticat que JxCat "d'una banda s'assegui a la taula de diàleg i de l'altra diguin que no hi creuen", i ha comparat l'actitud d'ERC amb la dels postconvergents: "Mentre ERC aposta per la taula veiem com JxCat la tracta d''enganyifa'".

Albiach ha sortit al pas així de les declaracions de l'eurodiputada de JxCat Clara Ponsatí, que dissabte en l'acte del Consell per la República a Perpinyà, va demanar a l'independentisme que no es deixés "enredar" per la taula de diàleg, que ha considerat una "enganyifa".

Perpinyà va ser “un acte de JxCat”

La candidata dels comuns ha contestat a Ponsatí que no hi ha més "enganyifa" que "tornar a insistir en vies que s'han demostrat fracassades", i s'ha referit a l'acte de Perpinyà com el "tret de sortida" de la campanya electoral de JxCat: "Ni tan sols va ser un acte de l'independentisme, sinó un acte de partit de JxCat".

"JxCat no s'està creient la taula de diàleg. Jo els animo que se la creguin, perquè no tenim una altra eina de resolució, és una oportunitat que és històrica (...), entenguem que la solució no serà fàcil ni ràpida", ha asseverat Albiach.

Sobre el discurs de l'expresident català Carles Puigdemont, que dissabte va demanar preparar-se per "la lluita definitiva", Albiach ha apuntat que aquesta lluita "s'ha de donar a la taula de diàleg".

"Sembla que [Puigdemont] ha tornat a agafar aquest discurs i aquest relat èpic que ens ha portat a la generació d'unes expectatives que s'han vist frustrades", ha apuntat.

Albiach ha dit que la solució al conflicte català "no serà fàcil ni ràpida" i que un eventual referèndum sobre la independència "no vindrà d'avui per demà", de manera que s'ha mostrat partidària d'"anar per fases".

En aquesta taula de diàleg, la part del gvern espanyol "defensarà una mateixa proposta", segons ha indicat Albiach, que s'ha mostrat partidària que la catalana "faci el mateix".