Decepció i frustració entre els comuns. El principi d'acord d'ERC i Junts anunciat a primera hora d'aquest dilluns els ha deixat fora de joc després que la setmana passada tornessin a veure's amb opcions de participar en la governabilitat del país. 

"ERC ha faltat a la seva paraula", ha acusat el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, a la roda de premsa. "Han de ser ells qui expliquin per què han enganyat els catalans i han faltat a la seva paraula", ha afegit, negant que des de la formació se sentin utilitzats pels republicans, tot i que les reunions que van mantenir amb els de Pere Aragonès semblen haver impulsat l'acord entre els independentistes.

 

Per a Mena, aquest és un Govern "que neix fracassat". "L'únic que han fet ERC i Junts ha sigut guanyar temps, però aquesta fórmula forma part del passat", ha apuntat. Els comuns creuen, doncs, que els republicans han fallat a Catalunya, ja que el que va triar la majoria el 14-F, segons ha subratllat Mena, és un "Govern progressista" en el qual no hi té cabuda Junts.

"Quan han pogut triar hem vist el que han triat: la confrontació estèril davant del diàleg, que governin els de sempre davant del canvi, que governin els de les retallades davant de protegir els catalans, el passat davant del futur", ha retret. Per als comuns els dos principals partits independentistes no han fet res més que "guanyar uns mesos" i s'ha preguntat quant durarà el nou Executiu. "És un Govern de conveniència dels interessos partidistes", ha rematat. El dirigent comú també ha vaticinat que el nou Govern ERC-Junts no resoldrà ni el conflicte social ni el territorial.

Preguntat sobre la possibilitat que els comuns encara puguin formar part del Govern o participin en acords puntuals com el de pressupostos, tal com va passar la legislatura passada, Mena ho ha rebutjat llançant un nou dard a ERC. "A diferència d'altres formacions, nosaltres sempre parlem clar i tenim paraula; som incompatibles amb un Govern on hi hagi Junts", ha aclarit. Així doncs, Mena ha anunciat que es quedaran a l'oposició treballant "per construir l'alternativa progressista". 

L'alternativa que s'ha estimbat

Amb aquest acord entre republicans i postconvergents, els comuns han vist com la seva fórmula alternativa, que passava perquè el PSC donés suport extern a un Govern entre ells i republicans, ha quedat en no res. Tot i que van aconseguir reunir-se la setmana passada amb l'equip negociador d'ERC, els socialistes sempre van deixar clar que no investirien Aragonès.

 

Imatge principal: El portaveu de Catalunya En Comú, Joan Mena / Foto: Catalunya En Comú