El nou projecte polític dels comuns farà una aposta per la República catalana. Així ho ha fet saber El Periódico, que ha publicat un document intern del nou partit. El text sosté que la República catalana tindrà "plena sobirania" per a escollir la relació amb l'estat espanyol. El text publicat, però, no és definitiu: s'haurà de sotmetre a debat en el marc de la fundació de la nova formació d'esquerres que aspira a governar Catalunya anomenat 'Un país en comú'.

El text, tot i ser provisional, dóna algunes claus de com podria ser la línia política dels comuns. S'aposta per una República catalana "social, democràtica i ambientalment justa, com a màxima expressió i realització de la seva sobirania nacional". Ara bé, refusen qualsevol via unilateral per a arribar a aquest nou estadi i aposten per acordar amb l'Estat el marc de "l'exercici de l'autodeterminació dels pobles". 

Amb tot, el document és bastant ambigu: tot i que aposta per la creació de la República, no s'exposa que necessàriament el procés hagi d'implicar la independència de Catalunya.