L'estat d'alarma és el que és i les comunitats tenen un paraigua delimitat per aplicar restriccions. D'aquesta manera ha reaccionat el govern espanyol a la decisió del govern de Castella i Lleó d'avançar el toc de queda a les vuit del vespre. Aquest dilluns, la ministra de Política Territorial, Carolina Darias, ha rebutjat mesures "unilaterals" com aquesta, que han recorregut davant la justícia, i ha reclamat adoptar les possibles noves mesures per consens. Així, ha remès la qüestió al Consell Interterritorial d'aquest dimecres, on l'Estat i les comunitats debatran si s'ha d'ampliar o no el ventall de la restricció de mobilitat nocturna. Seria una possibilitat, no una obligació.

En una entrevista a Onda Cero aquest dilluns al matí, Carolina Darias ha explicat que un parell de comunitats autònomes ja van demanar a l'últim Interterritorial poder avançar el toc de queda a les 20h, i que aquesta setmana es tornarà a debatre, tal com van acordar llavors. "Està subjecte que en el pròxim Consell es pugui prendre aquesta decisió. Una decisió, com sempre hem fet, de consens", ha defensat la titular de Política Territorial i futura ministra de Sanitat, quan Salvador Illa deixi el càrrec.

En resposta a la decisió del Govern de Castella i Lleó, Carolina Darias ha volgut recordar que "l'Estat de dret ens afecta a tots", i que per tant no es poden prendre decisions "unilaterals" com aquesta. La ministra socialista ha subratllat que es tracta de "restriccions de drets" i que tothom ha de ser "exquisit" en el compliment de la llei justament per això. I l'acord vigent no permet ara per ara l'avançament a les vuit.

Recurs del govern espanyol

La Junta de Castella i Lleó va determinar el divendres avançar la limitació de la llibertat de circulació en aquesta regió a les 20.00 hores. No obstant això, el govern espanyol considera que aquesta decisió vulnera el decret que regula l'estat d'alarma que estipulava que l'horari nocturn seria entre les 23.00 i les 6.00 hores, al mateix temps que donava de marge a les comunitats autònomes per a poder avançar-ho fins a les 22.00 com a màxim. Per això, ha decidit presentar un recurs contra el decret.

Encara que el govern hagi interposat el recurs davant del Suprem, la Junta de Castella i Lleó, governada pel PP, ha emès un comunicat en el qual manté vigent el toc, "en tant no quedi sense efecte pels mitjans establerts en la Llei". També lamenta que l'executiu central tracti d'"obstaculitzar" una norma que té com a "únic objectiu" "protegir" la vida i la salut de les persones i "reduir el màxim possible" el mal a l'economia.