L’organització terrorista ETA es desarmarà de forma unilateral i incondicional la tarda del proper 8 d’abril, segons ha assegurat Jean-Noël Etcheverry, un dels cinc detinguts el passat 16 de desembre al sud de França al diari Le Monde. "ETA ens ha confiat la responsabilitat del desarmament del seu arsenal i, la tarda del 8 d’abril, ETA estarà totalment desarmada", ha declarat Etcheverry.

Amb aquest anunci ETA referma la seva voluntat d’accelerar el procés de pau, que actualment està paralitzat davant la negativa dels governs espanyol i francès de participar-hi.

Així doncs, el desarmament es canalitzaria a través de personalitats de la societat civil francesa vinculada a moviments d’esquerra i d’associacions pròximes a les cinc persones detingudes el 16 de desembre passat a Louhossoa (País Basc francès), precisament quan pretenien rodar un vídeo sobre la destrucció del seu arsenal. 

Com es farà l’entrega?

El grup terrorista facilitarà durant les pròximes hores el llistat de zulos a la Justícia francesa, i ho farà a través d’intermediaris civils. Tot apunta a que l’entrega definitiva es farà el 8 d’abril; cinc anys després d’un intent de desarmament qualificat com a insuficient pel govern espanyol.

Aquesta informació l’ha publicat el diari francès Le Monde, tres mesos més tard que la Policia francesa detingués a varies persones del País Basc francès que participaven en les negociacions pel desarmament definitiu de la banda. L’entrega de les armes i de la localització dels zulos és el penúltim pas previ a la dissolució definitiva d’ETA.

Els artífexs d’aquesta operació demanen tenir la seguretat de poder actuar sense ser pertorbats per actuacions de la policia francesa o espanyola. Adverteixen que si per procedir al desarmament corren el risc de ser empresonats, voldrà dir que s’està tancant la porta al procés d’entrega d’armes. Tanmateix, els intermediaris reclamen que la recollida d’armes la faci el govern francès, i sol·liciten la presència d’observadors imparcials per verificar l’acció. 

6 anys des del cessament definitiu de violència

La última vegada que ETA va matar va ser fa set anys, el 16 de març de 2010 quan va assassinar un policia francès en un tiroteig a la ciutat de Dammarie-lès-Lys. El 20 d’octubre de 2011 el grup terrorista va anunciar el cessament definitiu de la violència.

Al llarg de la seva història, ETA ha assassinat a 829 persones. La matança de l’Hipercor de Barcelona al 1987, va ser la més sanguinària, va deixar 21 morts. Un altre dels atemptats més cruels que es recorden és el de la caserna de la Guàrdia Civil de Zaragoza el mateix any, van morir 11 persones, cinc dels quals eren nens.