La líder de Compromís, Mónica Oltra, ha demanat a Podemos que "presenti en un altre moment" la moció de censura contra el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que se celebrarà el pròxim 13 de juny, dies abans que el PSOE defineixi la seva nova direcció en el congrés federal previst per al 17 i 18 de juny.

Oltra ha ressaltat que la moció ha de dur-se a terme "quan les parts s'hagin assegut a parlar i hi hagi probabilitat que surti endavant", és a dir, amb el suport socialista i el seu possible canvi de rumb per la victòria de Pedro Sánchez.

La líder de Compromís ha dit que no li ha traslladat al líder de Podemos aquesta petició, però ho faran aquest dijous els seus diputats al Congrés. Oltra vol que es posin per davant dels interessos partidistes uns "elements mínims d'acord" perquè la iniciativa pugui prosperar.

També ha insistit en la "viabilitat" de la moció i ha ressaltat que existeixen "prou" motius per presentar el document contra Rajoy. En aquest sentit, s'ha mostrat convençuda que "hi ha possibilitat" d'arribar a un acord entre les diferents formacions polítiques.

Els partits es posicionen

La moció de censura va ser registrada divendres passat al Congrés per part de Podemos i els seus socis parlamentaris d'IU, En Comú i En Marea. Fins al moment, la moció de censura només havia sumat el suport decidit de Compromís —soci electoral de Podemos al País Valencià—, encara que la formació valenciana ara advoca per ajornar-la.

La iniciativa contra Rajoy compta amb la disposició a negociar dels independentistes catalans d'Esquerra (ERC) i del PDeCAT. Per la seva part, el PSOE encara no ha decidit el sentit del vot dels seus diputats.

Els socialistes es debaten entre votar en contra o abstenir-se mentre que Ciudadanos ja ha avançat que la rebutjarà. Tant els vots dels diputats del partit taronja com els del PSOE serien imprescindibles per assolir la majoria absoluta que es requereix perquè la moció de censura prosperi.