Compromís es presentarà amb Sumar a les eleccions europees del pròxim 9 de juny en una candidatura en què ocuparà el tercer lloc de la llista, segons han confirmat fonts de la formació valencianista. Després de setmanes de negociacions, les dues formacions han arribat a un acord aquest dijous, tot just abans de l'executiva de Compromís que sotmetrà a votació la candidatura a les europees i el reglament de primàries per a aquests comicis. A banda de Compromís, hi ha negociacions en marxa amb Esquerra Unida (IU), Catalunya en Comú i Más Madrid, tot i que aquests partits encara no han anunciat cap acord. 

En les últimes setmanes, diverses veus de Compromís havien deixat clar que el seu objectiu era aconseguir representació valenciana a Europa, cosa que a parer seu implicava ocupar els llocs de sortida de la llista al costat de Sumar. "El nostre pla A és sortir amb Sumar, però en qualsevol cas ens presentarem a les europees, sigui amb Sumar o sense ells", deia fa uns dies la portaveu de la formació valenciana, Àgueda Micó, advertint que Compromís no descartava una candidatura en solitari si les negociacions no arribaven a bon port. 

Estrella Galán encapçala la llista de Sumar

La candidatura de Sumar a les eleccions al Parlament Europeu l'encapçalarà la directora general de la Comissió d'Ajuda al Refugiat (CEAR), Estrella Galán, que tot i que ha de ser ratificada de forma oficial, compta amb el suport del partit. Galán és llicenciada en Antropologia i Treball Social i té un Màster en Migracions i Relacions Interculturals. És experta en el tercer sector, en el qual ha desenvolupat la seva carrera professional, centrada especialment en la defensa dels drets humans i la inclusió de col·lectius desfavorits. També ha format part de plataformes com ara la Coordinadora Estatal d'ONG per al Desenvolupament, el Fòrum d'Integració Social d'Immigrants, la Plataforma d'Organitzacions d'Acció Social, EAPN-Espanya, entre d'altres. A més, ha participat en diverses ocasions com a ponent a la Comissió LIBE del Parlament Europeu i en diversos congressos i trobades d'institucions comunitàries.

En conèixer-se el fitxatge a finals de març Sumar va apuntar que en aquests comicis està en joc "el futur d'Europa" i en aquest sentit van considerar "imprescindible" que una persona com Galán abanderi una candidatura "compromesa amb els drets humans i amb una Europa d'acollida". Veus de la coalició progressista també van valorar el seu fitxatge positivament, ja que encaixa amb la intenció de fixar la qüestió migratòria i la política de fronteres com un dels principals debats a abordar a Europa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!