Milers de persones s'han aplegat aquest diumenge per reivindicar i commemorar la històrica vaga general que va protagonitzar Catalunya fa quatre anys, el passat 3 d'octubre de 2017. A les deu del matí, ja s'han concentrat els primers assistents a la plaça de Francesc Macià, que era el punt de sortida. A les 11 hores, ja s'han dirigit cap a Jardinets de Gràcia, on a la plaça de Cinc d'Oros s'han celebrat diversos parlaments que han apel·lat a la unitat independentista.

A la manifestació ha acudit una delegació de Junts, representada per la presidenta del Parlament, Laura Borràs, els consellers i presos indultats Jordi Turull i Josep Rull i també els diputats Francesc de Dalmases i Glòria Freixa.

A través de la xarxa, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha recordat el 3-O assegurant que "plegats som imparables". "Quin orgull pertànyer a un poble que es rebel·la, sempre ferm i amb determinació, contra la injustícia. El 3-O vam aturar el país, vam sortir als carrers d'arreu contra la repressió, per la llibertat i la democràcia. Plegats som imparables. Per una Catalunya pròspera i lliure!", ha assenyalat el president.

TUIT pere aragonès cuatro años 3 O

Borràs: "Recuperem la força per implementar el mandat de l'1-O"

A través del seu perfil de Twitter, la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, que ha assistit a la concentració, ha apel·lat a la unitat i la força: "Mirem-nos al mirall del que vam ser ara fa 4 anys i recuperem la força per implementar el resultat del referèndum que ens vam guanyar amb tanta determinació. Som poble i serem lliures!".

TUIT laura borràs cuatro años 3 O

Per la seva banda, els consellers Josep Rull i Jordi Turull han llençat un missatge molt similar: "Persistim" i "tossudament alçats".

TUIT josep rull cuatro años 3 O

TUIT jordi turull cuatro años 3 O

La que també fou presidenta del Parlament i presa política indultada, Carme Forcadell, ha recordat a través del seu Twitter la vaga del 3 d'octubre de 2017: "Avui fa 4 anys del 3 d'octubre, el dia que el poble va sortir, massivament, al carrer per protestar contra la violència policial. Mai no ho oblidarem. Érem molts i ho continuem sent".

TUIT carme forcadell cuatro años 3 O

El portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián, també ha dedicat unes paraules a la jornada històrica del 3 d'octubre: "Es parla molt de l'1-O i ho mereix. Però el 3-O va passar això: un rei maldestre i barroer va avalar els pals que s'havien donat i un poble va sortir més enllà del que votés o pensés en defensa de la democràcia. Avui es compleixen quatre anys i repetir això últim hauria de ser objectiu obligat".

TUIT gabriel rufián cuatro años 3 O

Per part de la CUP, les diputades Dolors Sabater i Eulàlia Reguant també han assistit a la manifestació per commemorar el 3 d'octubre de 2017. Ambdues han destacat el paper que van tenir els sindicats per organitzar la vaga general. Per a Reguant, el 3-O "va situar la impugnació al règim i la independència vinculada a les aspiracions socials de la majoria".

TUIT dolors sabater cuatro años 3 O

TUIT eulàlia reguant cuatro años 3 O

El diputat Carles Riera (CUP) ha indicat que "la vaga general és una eina de lluita que ha estat i serà necessària, imprescindible, per a defensar els nostres drets col·lectius, exercir l'autodeterminació i guanyar la independència".

 

Imatge principal: Fotografia de la manifestació d'aquest diumenge 3 d'octubre. Sergi Alcàzar.