Després del ple d’aquest dimecres, que ha servit per a validar dos decrets aprovats pel Govern espanyol en virtut de l’article 155, s'estan constituint les primeres comissions del Parlament. Es tracta de les set comissions no legislatives, que no depenen de la investidura d’un president i la constitució d’un Govern per a iniciar la seva activitat. Entre aquestes hi ha la d’investigació dels atemptats de Barcelona i Cambrils.

El repartiment de comissions ha quedat de la següent manera: Quim Torra (JxCat) presidirà la comissió de l’Estatut dels Diputats; Yolanda López (CatECP), la comissió de Peticions; Ramon Espadaler (PSC-Units), la comissió del Síndic de Greuges; Òscar Peris (ERC), la comissió de la Sindicatura de Comptes; David Mejía (Ciutadans), la de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, i Jordi Munell (JxCat), la comissió d’investigació dels atemptats del 17 i 18 d’agost. La presidència de la comissió de Matèries Secretes i Reservades recau sempre en el president de la cambra, en aquest cas Roger Torrent.

Les forces independentistes tindran majoria absoluta a totes les comissions d’aquesta legislatura, amb 11 dels 21 escons que les integren. Així va ser acordat per la Junta de Portaveus, que va distribuir els membres de la següent manera: sis de Ciutadans, cinc de JxCat, cinc d’ERC, dos del PSC, dos de CatComú i dos pel Grup Mixt (un per la CUP i un pel PP).

L’última reunió d’una comissió del Parlament va ser el passat 26 d’octubre, la de l’Estatut dels Diputats, un dia abans de la declaració d’independència i la posterior aplicació de l’article 155. Amb aquesta prerrogativa, el president espanyol va dissoldre la cambra catalana i convocar eleccions pel 21 de desembre. Des de llavors han passat 181 dies durant els quals s’ha aturat completament l’activitat de les comissions.

Les comissions legislatives, on es debaten les diverses iniciatives legislatives del Parlament, no es podran constituir fins que no hi hagi un Govern constituït.