El Parlament ha aprovat aquest dijous la creació d’una comissió d’estudi sobre els drets civils i polítics. La iniciativa del president de la cambra, Roger Torrent, ha comptat amb el vot favorable de JxCat, ERC, la CUP i els comuns. És la primera vegada que un president de la cambra catalana fa una proposta de creació d'una comissió.

La resolució de Torrent comença denunciant la resposta "autoritària" de l'Estat arran de l'1-O. El text al·lega que "la irresponsabilitat del govern espanyol d'intentar resoldre per la via judicial un problema de naturalesa política ha generat una regressió democràtica sense precedents".

L'objectiu és, segons l'escrit dirigit a la Mesa, "analitzar la profunditat de les vulneracions que s'han produït, les mesures que es poden adoptar per garantir el respecte i el compliment de la legalitat internacional en matèria de drets humans individuals i col·lectius, i les accions que poden contribuir a generar un marc propici per a l’exercici d’aquests drets”.

La proposta ha comptat amb els vots en contra de Ciutadans, el PSC i el PP, que han acusat l’independentisme de presentar una proposta de creació de comissió amb les conclusions “ja escrites”, i ha denunciat la “vulneració de drets” del ple del 6 i 7 de setembre del 2017.

L’oposició hi veu “una farsa”

En nom de Ciutadans, el diputat Manuel Rodríguez ha reclamat una comissió per parlar dels “drets de tots els catalans” que considera que els independentistes vulneren. Ha denunciat una exposició de motius “absolutament falsa i partidista”, i ha qualificat la comissió de xiringuito. “És una indecència que vostès parlin de vulneració de drets polítics”, ha dit referint-se al 6 i 7 de setembre.

El portaveu adjunt del PSC, Ferran Pedret, ha criticat que és una “farsa on el relat ja està escrit”. Si bé ha dit compartir la “deriva preocupant” de l’Estat espanyol durant els últims anys, en assumptes com la llei mordaça, ha assegurat que no se li ocorre “cap atac més efectiu” als drets civils i polítics que el 6 i 7 de setembre. “La propera vegada que ens vinguin amb una comissió, que sigui amb una intenció més honesta, i llavors potser ens hi trobaran”, ha sostingut.

Ferran Pedret PSC ple comisio drets civils i politics - Sergi Alcazar

Ferran Pedret, del PSC, durant la seva intervencií / Foto: Sergi Alcàzar

La diputada del PP, Andrea Levy, ha carregat contra la majoria independentista, afirmant que “no volen parlar de drets civils i polítics, sinó dels seus privilegis i de la seva jurisdicció d’impunitat”. Ha reclamat una “comissió per estudiar-se a vostès mateixos”, perquè així “s’adonaran del fracàs al qual han portat la societat catalana".

Els comuns demanen ampliar el focus

Els comuns, que han donat suport a la comissió d’estudi, han demanat ampliar el focus. En aquest sentit, la seva portaveu, Elisenda Alamany, ha advertit que les regressions de dret no comencen amb el procés, i no només s’han donat a l’Estat espanyol. Ha situat el punt d’inici de la involució en l’esclat de la crisi econòmica, que va portar a la retallada de drets socials, passant per la sentència del TC contra l’Estatut.                   

Elisenda Alamany ple comisio drets civils i politics - Sergi Alcazar

Elisenda Alamany al faristol del Parlament / Foto: Sergi Alcàzar

Alamany ha volgut subratllat el seu rebuig a l’actuació del rei Felip VI, que “va avalar la violència policial”. I ha insistit: “No va ser mai ni serà el nostre Rei. Sempre defensarem els nostres valors republicans”.