La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha convocat per a aquest divendres al matí la sessió constitutiva de la comissió d’investigació sobre l’Operació Catalunya.

La creació de la comissió va ser aprovada a principis de març pel ple a instàncies de Junts pel Sí per tal d’investigar la presumpta trama de l’Estat per frenar el procés independentista. La convocatòria de la comissió d’investigació sobre l’Operació Catalunya al Parlament, però, es dóna el mateix dia en què la comissió que tracta el mateix tema al Congrés dels Diputats ha quedat paralitzada després que els grups no es posessin d’acord sobre les properes compareixences.

Durant aquesta sessió constitutiva, la comissió haurà d’elaborar i aprovar un pla de treball que inclogui les compareixences acordades i, en acabar els treballs, fer un dictamen amb les conclusions, que s’hauran de debatre i votar al ple. Com ja es va acordar durant la Junta de Portaveus de la setmana passada, la comissió al Parlament estarà presidida per la diputada de Junts pel Sí Alba Vergés

Sol·licituds de compareixença

El Parlament ja va aprovar en la comissió d'afers institucionals demanar les compareixences de la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, el delegat del govern estatal a Catalunya, Enric Millo, i el cap de gabinet de Mariano Rajoy, Jorge Moragas, per tal que donessin explicacions sobre l’Operació Catalunya.

Ho va fer amb els vots de Junts pel Sí, el PSC i la CUP, l’abstenció de Catalunya Sí que es Pot i Ciutadans i els vots en contra del PP, que van qualificar l’Operació Catalunya d’una “maniobra de distracció”.

També es van aprovar les compareixences dels comissaris de Policia que eren al capdavant de l’Operació Catalunya, José Manuel Villarejo i Marcelino Martín Blas.