La Comissió Jurídica Assessora ha considerat provat que els Mossos d’Esquadra van ferir greument l’Olga al cap amb un projectil de foam la nit del 18 d'octubre a Barcelona. Sosté que va usar "de forma desproporcionada" el material antidisturbis perquè, tot i admetre que la ciutat era plena d'avalots per protestes contra la sentència del Suprem als líders independentistes, en la zona on era ella, als Jardinets de Gràcia, no hi havia aldarulls i des d’una de les tres furgonetes policials que hi passaven van disparar tres projectils de foam i un d’ells va ferir-la greument al cap. Per això, la Comissió Jurídica, òrgan consultiu de la Generalitat, considera procedent que s’indemnitzi la noia amb 69.218 euros, segons una resolució del 8 de febrer, que ha avançat El País i ha confirmat ElNacional.cat, aquest dimarts.

Fonts del Departament d’Interior, que oferia a la noia 30.094 euros, han informat aquest diari que en les pròximes setmanes resoldrà si accepta la indemnització proposada per l’òrgan consultiu. L’Olga va patir una fractura cranioencefàlica, fractura de la mandíbula i greus seqüeles, i amb el suport d’Irídia ha reclamat una indemnització d'uns 267.000 euros a la Generalitat. La reclamació administrativa es va iniciar el 2020.

Sense justificació

La Comissió Jurídica ha analitzat els expedients presentats per Interior i per l'Olga, de la qual sosté que era en una zona de perill, però de la qual no s'ha provat que llencés res als Mossos. La seva conclusió és contundent: “Res justifica que, des de les furgonetes, els Mossos empressin llançadores de projectils de foam, i menys encara en vehicles en moviment, amb el perill d’orientar involuntàriament els llançaments cap a parts vulnerables del cos dels transeünts, com així va succeir”.

I hi conclou: "En conseqüència, es considera que la reacció de les forces d’ordre públic, amb l’ús de material antidisturbis, va ser desproporcionada en mitjans i formes i que, per tant, el dany ocasionat a la persona reclamant és antijurídic, sense que la conducta d’aquesta pugui temperar, i menys encara exonerar, la imputació de responsabilitat administrativa originada per l’actuació policial."

 

Indicis suficients

En l’informe, la Comissió Assessora admet que, un cop valorada el conjunt de la prova “malgrat que no ha quedat acreditada una realitat absoluta dels fets, sí que existeixen indicis suficients per arribar al convenciment que la lesió que va patir va ser causada per l’impacte d’un projectil de foam com els que van disparar els efectius del Cos de Mossos d’Esquadra durant aquella jornada".

En el relat dels fets, l’òrgan consultiu de la Generalitat detalla que “s’hi senten tres estrèpits que podrien resultar compatibles amb el soroll de tres impactes de projectils de foam, i en destaca el soroll del segon, més nítid, si bé no es pot apreciar qui els efectua ni exactament des d’on". Això no obstant, les ferides de l'Olga són compatibles amb el tret de foam.

Retirada del foam

Sònia Olivella, advocada de l'Olga, feia temps que reclamava una resposta de la Generalitat. Els metges van haver de practicar una craniotomia a l'Olga, que li ha quedat com a seqüeles brots d'epilèpsia.

En conèixer la notícia, Olivella ha afirmat que la resolució de la comissió "és molt positiva" i que espera que Interior "millori" la indemnització per les lesions causades. La penalista ha aprofitat per denunciar que Afers Interns dels Mossos no va investigar aquesta actuació irregular denunciada, i en nom d'Iridia  ha demanat l'eliminació dels projectils foam per la seva "letalitat", com ja van demanar al Parlament, sense ser acceptat, tot i que sí la retirada del model més potent, el SIR-X.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!