En comencen a estar fins al capdamunt. Les noves informacions aparegudes sobre la investigació de l’Operació Catalunya que ha obert un jutjat de Madrid omplen de raons els partits polítics que van impulsar una comissió d’investigació al Congrés dels Diputats per aclarir-ne l’abast. Esquerra Republicana (ERC), Junts per Catalunya i el PDECAT comencen a estar desesperats i reclamen al govern espanyol que es posi les piles d’una vegada per constituir-la i es posi a treballar. La comissió està aprovada des del setembre i per això els independentistes temen que els socis de la coalició la vulguin arraconar més enllà de la legislatura. El PSOE refreda la posada en marxa i passa la pilota a la resta de grups parlamentaris. La comissió està aprovada des del setembre del 2022.

Des del Congrés dels Diputats, el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, ha posat pressa perquè es vagi “més enllà de les bones paraules” i considera que “seria bo que s’investigués com a demòcrates”. Rufián, que ha recordat que “no només s’ha espiat independentistes”, sinó també “periodistes i advocats”, s’ha mostrat molt escèptic amb les intencions de l’executiu per prioritzar-la. “Per democràcia s’hauria de fer, però pinta regular”. En la mateixa línia, la líder de Junts a Madrid, Míriam Nogueras, ha reclamat que es constitueixi la comissió “de manera imminent”. “S’ha de garantir la transparència per part del Congrés dels Diputats”, s’ha queixat Nogueras en un comunicat, on ha urgit el PSOE i Podemos “que facin via, que obrin portes i finestres, i que aixequin les catifes d’una vegada”. Per part del PDECAT, Ferran Bel ha explicat que li semblaria “un error que acabés la legislatura sense haver-la posat en marxa”. En la rèplica del PSOE, el portaveu Patxi López ha fugit d’estudi i s’ha limitat a dir que “els grups parlamentaris s’hauran de posar d’acord per veure com es posa en marxa i com funciona”. 

 

Comissió aprovada, però no constituïda

La comissió d’investigació per l’Operació Catalunya està al calaix des del setembre del 2022. Llavors el PSOE, Unides Podem i l’independentisme català i basc van votar-hi a favor (191 vots) i es van imposar a l’aliança del Partit Popular, Vox i Ciutadans (153 vots) i a una única abstenció registrada en la votació. Els socialistes es va avenir a donar-hi suport perquè els sol·licitants (Esquerra, Junts, la CUP, el PDECAT, Bildu i el BNG) van acceptar una esmena que delimitava en el temps la trama parapolicial per espiar independentistes, fins a la caiguda de Mariano Rajoy el 2018. L’objecte de la comissió és investigar l’anomenada branca andorrana de l’Operació Catalunya, que són les maniobres de la policia patriòtica per aconseguir informació financera secreta sobre els líders independentistes a la Banca Privada d’Andorra (BPA). Al marge d’això, també s’han d’esbrinar els àudios de la corrupció que va destapar el diari El País. Són els documents sonors revelats el 2022 que certifiquen, un altre cop, la complicitat entre l'exministre Jorge Fernández Díaz, l'exsecretària general del PP, Dolores de Cospedal, i l'excomissari José Manuel Villarejo. Arran de la investigació de la Kitchen, aquest dimarts el diari progressista publica missatges de Whatsapp que demostren que, en l’era Rajoy, dirigents del Ministeri de l’Interior i comandaments policials van maniobrar al marge de la legalitat per investigar líders independentistes i de Podemos.