La Comissió Europea manté que la situació a Catalunya, amb polítics a la presó i a Bèlgica, Escòcia, Suïssa o Alemanya, és un “afer intern”. Un cop més, el portaveu de la institució Alexander Winterstein ha evitat fer cap comentari relacionat amb novetats en el procés judicial, en aquest cas sobre la llibertat sota fiança per a Carles Puigdemont dictada pel jutge alemany dijous.

“No hi ha res a afegir al que ja ha dit la CE, ja sabeu quina és la nostra posició i aquesta es mantindrà”, ha dit l’austríac. “No comentem decisions preses per autoritats judicials en estats membres”, ha respost el portaveu preguntat per si creu que la decisió del tribunal d’Schleswig-Holstein reforça la necessitat d’un diàleg entre Espanya i Catalunya.

“És una decisió judicial que s’ha pres en el marc d’una cooperació judicial entre dos països”, s’ha limitat a dir en relació a l’euroordre contra Puigdemont. En diverses preguntes dels periodistes, Winterstein ha evitat també pronunciar-se sobre si Brussel·les creu que s’ha de produir aquest diàleg i no ha respost si la Comissió està “satisfeta” o no amb la situació actual.

“Alemanya ha dit que no hi ha rebel·lió i Bèlgica diu que és una qüestió més política que jurídica, quan dieu que respecteu l’estat de dret, a quin estat feu referència?”, li ha llençat un periodista italià. “Nosaltres respectem l’ordre constitucional del regne d’Espanya”, ha insistit el portaveu.