La comissària europea de Justícia, Vera Jourová, ha afirmat aquest divendres que considera el sistema de l'Ordre Europea de Detenció i Lliurament (OEDE) una "història d'èxit" per a la Unió Europea (UE) i va rebutjar que des de la Comissió s'impulsin canvis en aquesta normativa.

En declaracions a Efe, Jourová va declinar comentar la decisió de la justícia belga de rebutjar les euroordres de lliurament a Espanya dels exconsellers catalans fugits a Bèlgica i va dir que ella no és "àrbitre de l'execució de casos concrets".

"Això correspon als jutjats. Només puc dir que, com a legisladors europeus, no canviarem res de les regles de l'ordre d'arrest europea", va incidir. "Considero que l'ordre d'arrest europea ha estat una història d'èxit per a la UE", va agregar la comissària txeca.

Un jutge belga va rebutjar dimecres passat l'extradició dels consellers catalans Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig, reclamats per Espanya pels delictes de rebel·lió i malversació, per "defectes de forma" en el procediment de l'euroordre, a l'estimar que no té "equivalència" amb l'ordre de detenció nacional.

Jourová va rebutjar el desembre passat que hi hagués necessitat d'ampliar la llista de delictes coberts per aquest sistema de cooperació judicial europeu i, després de la negativa d'Alemanya a extradir l'expresident català Carles Puigdemont a l'abril per rebel·lió, va considerar que la justícia d'aquest país havia actuat "d'acord a les regles" en aquest cas.