La comissió que ha de revisar la tipificació dels delictes sexuals arran de la sentència de La Manada no començarà a treballar fins que l'estructura que la conforma sigui "equilibrada" entre homes i dones. Això és el que han acordat els integrants durant la primera reunió celebrada aquest dijous. "Fins que això no passi i hi hagi una reestructuració, no estarem en condicions d'assumir l'encàrrec del Ministeri de Justícia", explicava un dels integrants a la sortida de la comissió, Enrique Penaranda. 

El Ministeri de Justícia ha fet l'encàrrec a aquest òrgan consultiu per tal que revisi quins canvis es poden introduir al codi penal pel que fa als delictes d'abús i agressió sexual. La Comissió General de Codificació —en la secció penal— està formada de manera permanent per 19 homes i 1 dona.

Davant les crítiques, el ministeri va incorporar tres dones juristes com a vocals adscrites per abordar aquesta reforma concreta. Des de la comissió, però, demanen que s'ampliï el nombre de vocals permanents i que hi hagi un equilibri real entre els dos sexes per abordar aquesta i d'altres reformes que puguin venir més endavant. La comissió està formada per 20 persones actualment però la xifra de vocals permanents pot arribar a 30. 

En un comunicat, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, fa seva la proposta de la comissió i apunta que ja va "en la línia" del que venia treballant el ministeri quan va decidir incorporar tres membres més de manera provisional per aquest cas concret. 

Tres incorporacions temporals 

Les tres juristes incorporades són la catedràtica de Dret Penal de la Universitat San Pablo CEU, Avelina Alonso de Escamilla, la catedràtica de Dret Penal de la Universitat Carlos III, Carmen Lamarca Pérez, i la lletrada de les Corts Generals i exdelegada del govern espanyol per a la violència de gènere, Blanca Hernández Oliver. 

L'encàrrec a la comissió finalitzava el 15 de juny, quan els experts havien de tenir a punt l'estudi per valorar canvis al Codi Penal dels delictes d'agressió i abús sexual. Els membres, però, han assegurat que no començaran a treballar en la matèria fins que s'hagi fet realitat la reestructuració, cosa que podria retardar l'elaboració de l'informe.