La Comissió de Defensa dels Drets de la Persona i del Lliure Exercici de l'Advocacia del Col·legi d'Advocacia de Barcelona (ICAB) ha emés un pronunciament urgent sobre la sentència del procés. En aquest document afirmen que la sentència criminalitza qualsevol dissidència política.

La Comissió denuncia que amb aquesta sentència es culmina un procés "en el que s'han anat succeint vulneracions de drets fonamentals". Aquest organisme adverteix que "L'acarnissament en la concreció de les penes imposades desborda l'impacte en les persones condemnades, escarnint i criminalitzant el conjunt del moviment independentista i, també, l'acció política i cívica de qualsevol dissidència política".

Tot i que no hi ha condemna per rebel·lió, la Comissió de Defensa adverteix que la sentència "desvirtua el que ha de ser un Estat de Dret". Apunta que la sentència veta la consecució de qualsevol objectiu polític que vagi en contra de "la indisoluble unidad de la Nación española".

El grup de l'ICAB responsable de la defensa dels drets adverteix que "Amb aquesta sentència, el Tribunal Suprem s'atribueix el paper de garant de l'ordre constitucional i de la protecció de l'Estat en front de qualsevol intent de reivindicar propostes polítiques alternatives" com el dret a l'autodeterminació, encara que s'expressin pacíficament.

La Comissió de Defensa denuncia, també, l'ús que s'ha fet de la imputació del delicte de rebel·lió per privar als polítics electes dels seus drets polítics.

La Comissió adverteix que pot fer un anàlisi més en profunditat de la sentència posteriorment.