Després de ser aprovada pel ple del Parlament, a comissió d’investigació dels atemptats de Barcelona i Cambrils ja s’ha posat en marxa. Ho ha fet aquest dimecres, en una reunió que ha servit per aprovar el pla de treball. Entre les compareixences que han estat aprovades, hi ha la dels qui llavors eren els màxims responsables de l’Estat, com l'exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, els exministres Juan Ignacio Zoido, Alfonso Dastis i José Manuel García-Margallo, o l’encara delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo. S'han aprovat amb el vot en contra del PP i les abstencions de Ciutadans i el PSC.

A banda dels responsables de l’Estat, també han estat citats els màxims responsables de seguretat de la Generalitat en aquell moment, com el llavors major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, o l’exdirector general del cos, Pere Soler. Aquestes dues compareixences s'han aprovat per unanimitat. També ha estat convocat l'actual cap de la policia catalana, Ferran López. La comissió ha decidit que els membres dels cossos policials compareguin a porta tancada.

La comissió d’investigació va ser aprovada el passat 5 d’abril, després que l’intent d’investigar-ho al Congrés de Diputats fracassés. El principal punt de la investigació seran les "ombres" de l'imam de Ripoll i autor intel·lectual, Abdelbaki Es Satty, i la seva relació amb el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) espanyol. En total s'ha aprovat la compareixença de 112 persones, en condició de testimonis i experts.

Entre les compareixences aprovades de responsables de l’Estat, també hi ha les del director del CNI, Félix Sanz Roldán; els caps de la Policia Nacional espanyola i la Guàrdia Civil, Sebastián Trapote i Ángel Gonzalvo, i el representant del Govern espanyol a la Junta de Seguretat, Diego Pérez de los Cobos. També ha estat citat el director d’El Periódico, Enric Hernández.

En canvi, la comissió no ha aprovat la compareixença del llavors conseller de l’Interior, Joaquim Forn, qui en aquests moments es troba en presó cautelar per la causa de l’1-O. Només ha rebut els vots favorables de Ciutadans i Catalunya en Comú Podem.

A banda de les compareixences, també s'ha acordat que la documentació policial que s'aporti a la comissió d'investigació sigui d'accés restringit als diputats que la integren. La comissió es reunirà els dimarts a la tarda. S'espera que la setmana que ve ja es pugui citar algun compareixent.