La comissió d'investigació de l'aplicació de l'article 155 s'ha constituït aquest dimarts al matí al Parlament. Ho ha fet amb la presència de gairebé tots els grups de la cambra, inclosos el PSC i el PP. Només hi ha hagut una absència: la de Ciutadans. La formació d'Inés Arrimadas ha plantat la constitució de la comissió aprovada pel ple.

La creació de la comissió va ser aprovada pel ple el passat juliol, i el seu objectiu serà analitzar les causes i fonaments legals de la suspensió de l'autogovern; la vulneració que ha provocat dels drets fonamentals dels ciutadans, entitats i institucions; l'anàlisi i quantificació dels danys provocats i de les possibles responsabilitats ―"incloses les penals"― que se'n derivin; i l'impacte i repercussió internacional.

En la sessió constitutiva, ha estat escollit Antoni Morral (JxCat) com a president de la comissió, Carles Riera (CUP) com a vicepresident i Gemma Espigares (ERC) com a secretària. La pròxima reunió està prevista per al dimarts 20 de novembre.

En nom de JxCat, la diputada Gemma Geis ha parlat del 155 com el “Decret de Nova Planta del 2017” i ha defensat la “màxima voluntat per a escoltar tothom”. En la mateixa línia, Magda Casamitjana (ERC) ha afirmat que no busquen “la culpa”, sinó “què va passar”. Ha insistit en la necessitat d’escoltar moltes veus diferents.

Per la seva part, el cupaire Carles Rieraha desitjat que la comissió “posi llums i taquígrafs sobre com l’Estat ha imposat la raó d’Estat sobre la democràcia”. La representant dels comuns, Elisenda Alamany, ha defensat la necessitat de la comissió per saber si l’aplicació de la suspensió de l’autogovern “va adequar-se als textos constitucionals”.

PSC i PP, més crítics

A diferència de Ciutadans, els representants del PSC i el PP sí que han assistit a la constitució de la comissió. I, amb diferents graus, han expressat els seus dubtes i inquietuds. 

La diputada socialista Alicia Romero ha començant lamentant el suposat bloqueig a la comissió sobre l’espionatge polític per part de la Generalitat, i ha demanat que aquesta comissió sigui transparent i plural. “Tan importants són les conseqüències com les causes que ens van portar fins aquí”, ha assenyalat. Ha demanat “mirada oberta” per si el 155 “va tenir alguna conseqüència positiva”.

El diputat del PP Santi Rodríguez ha denunciat que la comissió busca fer “escarni públic” i que “alguns ja tenen perfectament escrites les conclusions”. Malgrat tot, hi ha participat.