El comissari José Manuel Villarejo es vanta d’haver jugat un paper rellevant en la lluita contra ETA en la carta que va enviar al jutge de l’Audiència Nacional que l’investiga pel cas Tandem. L’agent, empresonat des del novembre del 2017, sosté que va fer treballs sensibles per a l’Estat espanyol quan estava en excedència, pels quals no va rebre cap compensació.

A l’extensa carta de Villarejo al jutge Manuel García-Castejón, el comissari afirma que vol combatre les “vergonyants filtracions” de les actuacions judicials que se segueixen contra ell, segons explica El Independiente. El comissari relata que va muntar a l'Uruguai una estructura per subministrar begudes “als restaurants d’ETA” en la dècada dels 80 a petició del PSOE i que va captar personal de Telefònica de Cuba per aconseguir les converses dels terroristes.

Segons relata, va fer treballs a Sud-amèrica, França i fins i tot a l’Estat espanyol, intervenint comunicacions “que de no haver-se conegut, haguessin provocat nombrosos atemptats”. Totes aquestes operacions, admet, les va fer quan estava en excedència del Cos Nacional de la Policia, entre els anys 1983 i el 1993. Així hauria intervingut “sense autorització judicial” comunicacions d’Herri Batasuna abans de la seva il·legalització

A la carta, Villarejo assegura que pot demostrar que el centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) va deixar de seguir pistes fonamentals sobre l’autoria del atemptats de l’11-M a Madrid i els atemptats de 18-A a Catalunya.