El comissari europeu d'Assumptes Econòmics i Financers, Pierre Moscovici, ha demanat avui diàleg per solucionar la situació a Catalunya i ha recordat el respecte de la Comissió Europea (CE) a l'ordre constitucional espanyol, a més de subratllar que el problema no es pot resoldre amb violència.

"L'únic que puc dir és que en primer lloc està l'ordre constitucional que respectem a Espanya. En segon lloc, per descomptat, creiem que la solució no pot ser la violència. Ha de trobar-se una solució mitjançant el dialogo", ha declarat el polític francès abans de participar a la reunió de ministres d'Economia i Finances de l'eurozona, Eurogrup, a Luxemburg. Ha afegit que el diàleg també és preferible quan es parla des del punt de vista econòmic.

Sobre la possibilitat que Catalunya declari la independència dimarts de forma unilateral, l'exministre gal ha dit que no és una persona a la qual li agradi pronunciar-se sobre "esdeveniments que encara no s'han produït", si bé ha recalcat que se segueix el desenvolupament dels esdeveniments amb molta atenció i "a vegades, amb preocupació".

Malgrat els canvis de seus socials de nombroses empreses catalanes en les últimes jornades, incloses CaixaBank i el Banc Sabadell, Moscovici ha assegurat que no comentaria les decisions individuals de cada companyia.

Un afer intern, segons els ministres d'economia europeus

El president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, ha afirmat que Catalunya és un assumpte "intern" i ha instat als periodistes a formular les seves preguntes al ministre d'Economia espanyol, Luis de Guindos.

El titular belga de Finances, Johan van Overtveldt, ha coincidit a assenyalar que es tracta d'una qüestió que Espanya ha d'abordar "internament" i ha assegurat que "tothom hauria d'intentar mostrar una mica més de respecte mutu".

El ministre d'Economia italià, Pier Carlo Padoan, ha titllat la situació d'"una crisi greu" i considerat que aquesta mostra la necessitat de donar un "nou impuls" a la Unió Europea (UE). "És una crisi greu i és un signe més que fa falta un nou impuls a la UE i que si en canvi se'n va en la direcció oposada haurà danys per als països que estan implicats i també per als ciutadans", ha afirmat.

Preguntat sobre si la situació a Catalunya genera un perill per a l'economia de l'eurozona, el ministre de Finances francès, Bruno Le Maire, s'ha limitat a assenyalar que el "creixement està tornant a Europa", però que al mateix temps "també hi ha riscos".