La Comissió Europea ha girat l'esquena al Tribunal Suprem i ha avisat que les decisions del Tribunal de Justícia de la Unió Europea han de ser respectades pels països de la Unió Europea.

L'òrgan europeu, que està estudiant la situació jurídica del lider d'ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat que han "pres nota" de la sentència del Tribunal Suprem, que planteja "nous i complexos assumptes legals", que s'han d'analitzar en primer lloc al Parlament Europeu i després a les autoritats nacionals", ha declarat la portaveu en cap de la Comissió Europea, Dana Spinant, en la roda de premsa diària de la institució.

L'Executiu comunitari està "estudiant la qüestió legal", ha afegit Spinant, que ha dit que la CE respecta "l'ordre constitucional espanyol" i ha respost a preguntes de la premsa que "no hi ha dubte que les decisions preliminars de la cort són vinculants per a les autoritats i tribunals nacionals".

En la ronda de preguntes dels periodistes, el portaveu Stefan de Keersmaecker ha estat contundent."És evident que tots els Estats membres han de respectar les decisions del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que han de ser interpretades correctament i aplicades en la pràctica", ha aclarit. 

El portaveu també ha remarcat que les decisions del Tribunal de Justícia de UE són "vinculants" i que s'han "d'interpretar correctament" i "aplicar a la pràctica".

El Tribunal Suprem va acordar dijous deixar a la presó Junqueras en considerar que, encara que va adquirir la condició d'eurodiputat el juny passat, la seva condemna pel judici del procés l'inhabilita com a tal i no està protegit per la immunitat parlamentària.