Els consellers Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig ja són en dependències judicials a Brussel·les per declarar davant d’un jutge d’instrucció. El jutge haurà de decidir si els imposa mesures cautelars mentre es decideix sobre l'euroordre: és a dir, si poden sortir en llibertat amb condicions, com ja va passar el novembre passat, o si han d'entrar en presó preventiva.

El següent pas serà una vista als jutjats perquè el magistrat decideixi si són extradits o no. Els tres consellers que són a Bèlgica ja es van posar a disposició de la justícia belga quan el Tribunal Suprem va emetre les noves euroordres contra ells, i la fiscalia ja va dir llavors que els tenia localitzats.

L'advocat Paul Bekaert, de l'equip jurídic de la defensa, ha arribat a l'edifici quan faltaven pocs minuts per les tres de la tarda. L'advocat dels consellers a Bèlgica ha afirmat que la declaració dels seus defensats "prendrà el seu temps" i ha afegit que el "jutge jutjarà".

Un dels escenaris que són sobre la taula és que el jutge belga deixi els tres consellers en llibertat provisional, ja que disposen d'una residència al país i previsiblement, com ja va dir la Fiscalia de Brussel·les la setmana passada, no hi ha "risc de fuga" i "són a la disposició de la justícia belga". Amb tot, dependrà del jutge decidir si han d'estar en presó preventiva o els deixa en llibertat amb cautelars, com ja va passar en l'anterior procés, i quines.