Cada compareixença de l'Alt Representant de la UE per a la Acció Exterior i vicepresident de la Comissió Europea, Josep Borrell, davant del ple del Parlament Europeu es converteix en una ocasió perquè els eurodiputats independentistes denunciïn la persecució judicial que pateixen a Espanya.

Aquesta tarda l'eurodiputat de Junts Toni Comín ha aprofitat un debat sobre política exterior, seguretat i defensa i drets humans protagonitzat per l'Alt Representant de la UE per advertir, dirigint-se directament a Borrell, que per exigir respecte als drets humans a altres països, primer cal garantir-los dins de la UE.

Comín, ha advertit que un dels drets humans bàsics es refereix al bon funcionament dels sistema judicial, amb qüestions com el dret al jutge natural o el dret a la presumpció d'innocència. 

L'eurodiputat ha assegurat que fa tot just 10 dies el Tribunal d'Apel·lació de Brussel·les ha rebutjar l'extradició del conseller Lluís Puig advertint que no l'acceptava perquè si ho feia "no seria jutjat pel jutge natural predeterminat per la llei". "I també perquè el Tribunal Suprem espanyol, diu el jutge belga, no garantia el dret a la presumpció d'innocència, senyor vicepresident, i en conseqüència, a Espanya no li seria garantit un procediment imparcial", ha reblat.

Comín ha subratllat que era ell qui ho diu sinó un tribunal Belga, "no de primera instància, sinó un tribunal superior".  "A Espanya cert drets fonamentals són violats quan es tracta de Catalunya. La Unió  seguirà mirant cap a una altra banda per protegir Espanya? I està determinada a arruïnar definitivament la seva autoritat moral davant del món en matèria de drets de l'home?", ha conclòs.

Precisament ahir, la judicialització de la política a Espanya va treure el cap a l'hemicicle de l'Eurocambra quan diferents eurodiputades van retreure que els eurodiputats espanyols intenten impulsar una reforma de l'euroordre per raons de política interna -per incorporar delictes contra la integritat constitucional dels estats com a argument de l'extradició automàtica- sense tenir en compte el dany que això pot fer per a la vulneració de drets essencials.