El vicepresident del Consell per la República i eurodiputat de Junts, Toni Comín, ha reptat aquest dimecres als partits independentistes que es desvinculin "del mandat de l'1-O" a expressar-ho al Parlament mitjançant una resolució que ho "revoqui". Comin ha llençat aquest desafiament en una entrevista gravada a la Catalunya Nord, aquest dimecres a El Matí de Catalunya Ràdio, en la que no ha volgut esmentar cap partit en concret, tot i que de forma indirecta ha interpel·lat als espais que representen ERC i la CUP. "Si es volen desvincular que ho facin, però no en una entrevista, en un acte o en un programa electoral. Que el facin a través d'una resolució. Només amb un acte parlamentari equivalent, els que ens vinculem al mandat del poble tenen dret a desvincular-se, però com a demòcrates l'han de fer allà", ha explicat. 

Sobre si considera que ERC vol desentendre's de l'1-O, Comín ha lamentat que des dels partits de la majoria independentista es cridi al consens, però hi hagi voluntat "de deixar al marge i ignorar l'1-O, i cal assumir que el punt zero del consens és l'1-O". Després de defensar que el mandat de l'1-O continua vigent i que ningú té dret a revocar-ho, ha reivindicat la utilitat del Consell per la República (CxRep), del qual és vicepresident, com a instrument que, al seu judici, ha de permetre culminar el procés d'independència. L'eurodiputat considera que actualment, l'independentisme s'ha dividit en dues ànimes: la dels realistes, que "han convertit el realisme en sinònim de rendició"; i els que tenen moral de victòria i "a vegades poden transmetre un voluntarisme que no és creïble". Davant d'aquesta situació, el vicepresident del Consell per la República ha apostat per intentar que es retrobin les dues ànimes. "La guerra no l'hem perdut, hem de continuar lluitant, i per això creem el CxRep", ha sostingut, després d'admetre que el Govern no està plantejant, al seu judici, un escenari de desbordament democràtic a l'Estat.

Taula de diàleg

Comín, ha lamentat que la Generalitat no estigui desbordant democràticament l'Estat i ha assegurat que "tenim un problema". Segons Comín, hi ha un "problema de coherència" a Catalunya entre l'objectiu d'aconseguir la independència i l'estratègia proposada: la taula de diàleg. I és que, segons ha dit, la independència no es pot fer trucant a la porta del govern espanyol i demanant que segui a una taula. "Si s'hi acaba asseient és perquè es veu desbordat". En aquest sentit, ha defensat que el Govern de la Generalitat presidit per Carles Puigdemont a la tardor de 2017, sí que es va preparar "molt o bastant per a un escenari d'una independència negociada, però insuficientment per a un escenari d'independència no pactada". "En un escenari d'independència no pactada necessites haver avisat als votants de l'1-O que amb el que vam fer l'1-O no era suficient", ha apuntat Comín, que creu que no van preparar psicològicament amb suficient antelació als catalans per a assumir les accions que podia imposar l'Estat i el tipus de mobilitzacions que havien de dur-se a terme. Davant un hipotètic govern espanyol de PP i Vox, Comín creu que potser hi hauria gent que faria un "exercici de realisme" i assumiria que "no es pot fer la independència de manera indolora". I és que, segons ha afegit, el govern del PSOE ha creat una "falsa expectativa" que potser es pot fer un referèndum acordat sense desbordament democràtic.

Congrés de Junts 

Després que el secretari general de Junts, Jordi Sánchez, hagi anunciat que no es presentarà a la reelecció en el congrés que se celebrarà el pròxim mes de juny, ha deixat en les mans dels votants la decisió sobre qui l'ha de substituir al càrrec. Sobre si ha de ser-ho el vicepresident de Junts, Jordi Turull, ha dit: "Per què no? Cal poder fer un debat transparent i obert, posar noms sobre la taula i veure com s'aprofiten tots i anar amb una proposta que serveixi al procés d'independència". Per a Comín, s'ha d'arribar al congrés "amb una proposta de consens de les diferents ànimes de Junts", i el mateix ha dit quan se li ha preguntat pel nom de la presidenta del Parlament, Laura Borràs. En relació amb si el president Carles Puigdemont ha de continuar presidint Junts, Comín ha recalcat que ha de decidir-ho ell: "El millor per a Junts és el millor per al procés d'independència".  

D'altra banda, ha aprofitat l'entrevista per carregar contra el preacord de la reforma de la llei de política lingüística per fer front a la sentència del TSJC sobre el 25% en castellà a l'escola, de la qual Junts se n'ha desmarcat. Segons l'eurodiputat, "és pitjor" la reforma que l'actual redactat pel que fa a la protecció del català. I, a més, ha posat en dubte que la reforma serveixi per evitar l'execució de la sentència, ja que, segons ha dit, el govern espanyol ho pot demanar durant 5 anys.