El conseller i diputat Toni Comín renuncia a la delegació de vot. Així ho ha comunicat aquest dimarts al matí el grup parlamentari d’ERC, que ha entrat una petició al registre del Parlament per deixar el vot delegat sense efectes. La petició d’anul·lació ha tingut lloc minuts abans que es reuneixi la Mesa de la Cambra, on els republicans havien d’aportar documentació addicional per justificar la nova situació processal de Comín per a decidir si li mantenia o li revocava aquesta prerrogativa.

En l'escrit, Comín assegura que "deixa sense efecte" la seva delegació de vot, que fins ara exercia Sergi Sabrià, president del grup republicà a la Cambra. No obstant això, fonts republicanes han deixat clar que, per ara, el conseller a l’exili mantindrà el seu escó.

WhatsApp Image 2018 05 29 at 09.51.52

La situació jurídica dels consellers exiliats a Brussel·les va canviar després que fa dues setmanes la justícia belga rebutgés la petició d'extradició emesa per l'Estat espanyol. Fins aquell moment estaven a disposició de les autoritats judicials d'aquell país i amb mesures cautelars, i això va permetre que Comín delegués el seu vot comparant-ho amb la situació dels presos.

Després de la renúncia de Comín, l'únic diputat a l'exili que manté la delegació de vot és el president Carles Puigdemont, que es troba a Berlín. A diferència de Comín, la seva situació processal no ha canviat, perquè la justícia alemanya encara no ha pres una decisió definitiva sobre la seva extradició.

Ciutadans insisteix

La renúncia a la delegació de vot de Comín no ha satisfet a Ciutadans. Després de la reunió de la Mesa i la Junta de Portaveus, el diputat Carlos Carrizosa ha assegurat que “Comín no ha expressat si renuncia al vot de forma definitiva o només pel proper ple”. Per altra banda, ha recordat que “continua cobrant”, com Carles Puigdemont, i ha avançat que tractaran d’impedir-ho.

“Per què renuncia al seu dret a votar i no a la seva acta?”, ha preguntat Carrizosa. “Prefereix continuar cobrant amb l’aquiescència dels diputats independentistes”, ha dit.

La portaveu socialista Eva Granados ha defensat que Comín renuncii al seu escó, perquè “alguns dels seus companys de grup estarien contents”.