Des de l'exili a Bèlgica, l'exconseller Toni Comín ha defensat aquest dissabte la "llavor" del referèndum de l'1 d'octubre i ha ha titllat d'"irresponsables" a "tots els que s'han perdut en la frivolitat de renunciar a l'1-O". En aquest sentit, ha avisat que "qui vulgui la república se li ha de dir clarament que arxivar l'1-O és perdre".

Ho ha afirmat en una entrevista a El Suplement de Catalunya Ràdio on també ha assegurat que "no té cap lògica" investir a una Pedro Sánchez que "es comporta com Rajoy" a qui, ha recordat, se li va fer "una moció de censura". Tot i això, ha apostat per veure com avancen les negociacions, però ha avisat que no se li pot facilitar l'accés a la Moncloa si no accepta "l'autodeterminació, l'amnistia i la fi de la repressió". 

Comín, que és eurodiputat electe per JxCat i diputat al Parlament –encara que sense dret a vot– per ERC, que li genera "incomoditat" la falta d'"unitat" entre aquestes dues formacions. 

Per altra banda, a dos dies de la citació judicial per l'euroordre de dilluns que ve, Comín ha considerat que es "probable" que el jutge belga ajorni la decisió a l'espera de la sentència del TJUE de Luxemburg sobre la immunitat d'Oriol Junqueras. A més, ha considerat que, si se'ls dona la raó, és possible que l'euroordre s'hagi d'arxivar. 

Preguntat per si tornarà a Catalunya en cas d'aconseguir la immunitat, Comín ha assegurat que la pregunta no és per ell, sinó per l'estat espanyol, que creu que és qui ha de respondre si respectarà la immunitat o si els detindrà.