L'exconseller i actual diputat d'ERC Toni Comín ha proposat al PSOE supeditar la celebració d'un referèndum sobre la independència al resultat que pogués tenir a Catalunya una futura reforma constitucional quan fos consultada als catalans. "Si en un referèndum constitucional, que entenc que ells pretendran posar-ho en referèndum a Catalunya, sortís que 'no', el PSOE accepta que llavors es podrà fer un referèndum d'independència a Catalunya?", s'ha preguntat Comín en declaracions a Cadena Ser-Ràdio Barcelona.

"El preu que haurem de pagar per fer un referèndum d'independència és primer derrotar una reforma federal a les urnes? Doncs la gent que és partidària de la república pot estar disposada a assumir-ho", ha defensat. 


Un plantejament similar al que va plantejar en el seu moment el líder del PSC, Miquel Iceta, o també la direcció dels socialistes catalans en l'esborrany de la ponència marc del seu congrés del 2016, quan es va proposar l'anomenada "via canadenca" que obria la porta a un referèndum sobre la independència en cas que els catalans votessin majoritàriament 'no' a una Constitució federal.

Però finalment, davant les crítiques internes i des de sectors del PSOE a aquesta proposta, l'al·lusió a aquesta via canadenca" va desaparèixer del text definitiu de la ponència marc que va ser aprovada finalment al congrés dels socialistes catalans.

D'altra banda, Comín ha confiat que el PSOE "canviï d'actitud, es comporti com un partit responsable i desjudicialitzi el conflicte català. I això comença per suspendre, anul·lar, tancar, frenar la causa (contra els dirigents independentistes). Suposo que el Fiscal General de l'Estat ha de poder retirar la querella".