La primera intervenció de l'eurodiputat Toni Comín en el ple del Parlament d'Estrasburg l'ha situat davant de l'alt comissionat per a política exterior i de seguretat, Josep Borrell, i ha aconseguit irritar els escons no només de PP i Cs sinó també del PSOE. Ha estat en el marc d'un debat al voltant de l'informe anual sobre drets humans i democràcia a Europa i al món, on Comín ha acusat l'Estat espanyol de no respectar els drets humans. El polític independentista no ha acceptat donar la rèplica a un eurodiputat popular, però ha hagut d'escoltar les protestes dels diputats de Cs i PSOE que tenien torn de paraula assignat.

"Com pot tenir la Unió l'autoritat moral d'exigir que es respectin els drets humans al món quan hi ha estats a la Unió que no són capaços de fer que es respectin aquests drets al seu territori", s'ha preguntat en prendre la paraula en una intervenció d'un minut, que ha fet en francès.

Comín ha denunciat que Oriol Junqueras no es troba al Parlament "perquè Espanya no respecta els seus drets polítics". "Jo mateix avui estic exiliat a Bèlgica perquè Espanya no respecta els drets humans dels líders independentistes catalans", ha afegit.

Després d'advertir que Turquia, Rússia y Xina han assegurat els darrers temps que seguien la forma d'actuar a Espanya, ha denunciat: "Quan la UE mira a una altra banda quan un estat membre comet violacions flagrants dels drets humans, perd tota capacitat de dir als altres que respectin el que aquests estats no són capaços de respectar".

La intervenció de Comín ha provocat malestar en diputats espanyols presents, un dels quals, del grup popular, ha aixecat la targeta blava per demanar la rèplica. No obstant, la presidenta ha demanat a Comín si acceptava la resposta i aquest s'ha negat. Això no ha impedit que altres eurodiputats amb torn assignat prèviament aprofitessin la intervenció que tenien prevista per respondre.

Des del grup de Ciudadanos, Soraya Rodríguez, ha advertit que en democràcia el compliment de la llei i el respecte als tribunals és la millor garantia dels drets humans; ha retret que Carles Puigdemont, assegut junt a Comín, va "vulnerar l'ordenament jurídic, va atemptar contra la Constitució i l'estat de dret a Espanya" amb la qual cosa "va atemptar i vulnerar drets dels ciutandans catalans, que com a president tenia obligació de respectar i protegir".

Rodríguez, molt contundent, ha acusat Puigdemont d'estar fugit de la justícia per no respondre dels seus actes i d'asseure's en l'escó emparant-se en l'estat de dret i l'ordenament jurídic que ell va ignorar, per la qual cosa busca "impunitat que no immunitat".

El socialista Nacho Sánchez Amor ha retret que "el colega Comín no ha tingut la gallardia" d'acceptar la targeta blava per escoltar les rèpliques per les seves acusacions sobre vulneració dels drets humans a Espanya, per la qual cosa ha aprofitat la intervenció per acusar que el 6 i 7 de setembre de 2017 es van "trepitjar" al Parlament els drets de l'oposicio. "El mateix estat de dret que manté Comín aquí assegut i que tots els de la Cambra respectem quan ens dona l raó i quan no", ha reblat.