El conseller a l'exili Toni Comín va advocar aquest dissabte a la nit perquè l'independentisme es presenti a les eleccions europees del proper mes de març en una llista única liderada pel vicepresident empresonat, Oriol Junqueras.

En una entrevista al FAQS de TV3, Comín ha assegurat que "actors des de fora" aconsellen que l'independentisme s'uneixi per poder arribar a superar el 50% dels vots, un argument que, segons ha dit, "reforçaria molt" el sobiranisme i li sembla una "bona idea" per anar a les eleccions europees.

Sobre qui hauria d'encapçalar la llista, el conseller ha dit que "té sentit" que sigui Junqueras tenint en compte que a les últimes eleccions europees va guanyar ERC.

Alta traïció no treballar per la unitat

Comín ha afirmat que li "sembla un delicte d'alta traïció als ciutadans de Catalunya no treballar per la unitat", ja que, a parer seu, sense unitat el projecte independentista no va enlloc. En ser preguntat per si la declaració d'independència va ser un acte simbòlic, ha respost que no, que va ser una declaració política, però hi havia una correlació de forces que no permetia fer-la efectiva de manera pacífica. Aleshores va ser quan el govern, explica Comín, es va abstenir de continuar. Amb tot, segons ell, el mandat continua sent "irreversible".

També ha explicat que amb el judici de l'1-O està tenint un sentiment doble: d'indignació i d'orgull. D'indignació, diu, perquè la Fiscalia comet errors i hi ha molta falta de consistència en els arguments i perquè els "companys porten molt temps a la presó per unes acusacions que no s'aguanten". Amb tot ha explicat que té un sentiment d'orgull per la dignitat com afronten aquest judici els líders independentistes empresonats.