El Consell per la República ha estat contundent aquest divendres al matí a l’hora de titllar com a “il·legal” la detenció de Carles Puigdemont. “No només tenim un eurodiputat detingut, tenim el president del Consell per la República detingut”, ha afirmat el vicepresident del Consell, Toni Comín, que ha assegurat que es tractava d’una “detenció il·legal perquè l’euroordre estava suspesa, ja que el mateix tribunal emissor va reconèixer que no estava activa”.

En una compareixença davant als mitjans al costat de l’advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, Comín ha assenyalat que l’Estat espanyol “s’ha saltat el dret europeu per forçar una detenció”, i per això ha afegit que “avui Itàlia, arrossegada per l’Estat espanyol, té un pres polític, que és un pres il·legal”.

Convocatòria de manifestació

Davant aquests fets, el Consell per la República ha convocat una manifestació per aquest diumenge a migdia a Barcelona, amb la capçalera situada a Passeig de Gràcia amb Diagonal a la que ja s’han sumat entitats com ANC, Òmnium Cultural i l’AMI així com partits polítics independentistes.

Segons ha assenyalat Comín, la manifestació té tres missatges, “denunciar la detenció il·legal; exigir el seu alliberament immediat; i expressar la voluntat de no rendir-nos, demostrar que el procés d’independència és irreversible, és imparable i segueix amb més força que mai”.

Per això, el Consell per la República ha volgut traslladar un missatge a la comunitat internacional, “¿com es pot negociar amb un Estat que vulnera de manera sistemàtica l’estat de dret, que fa cas omís de les decisions del TGUE i ignora de manera sistemàtica el dret europeu?”

Consell de Boye al jutge italià

Per la seva banda, l’advocat Gonzalo Boye ha explicat que en aquest moment estan a l’espera que se’ls informi de quan passarà Puigdemont a disposició judicial, tot i que preveu que sigui entre “ara i dilluns”.

Així mateix, l’advocat s’ha permès donar un consell al jutge italià que portarà el cas: “No li ha caigut un cas, li ha caigut un ‘marró’, jo si fos ell ara mateix estaria llegint molt abans de prendre una decisió”.

 A més, Boye ha insistit que la detenció va tenir lloc perquè l’euroordre continua dins del sistema informàtic que utilitzen les policies europees i que en conversa amb els policies que van detenir Puigdemont a l’aeroport de l’Alguer, els agents van reconèixer que “no tenien capacitat jurídica" per interpretar els arguments de la defensa i que per tant, en la contradicció entre els que els deia el sistema i el que deien els acompanyants de Puigdemont van optar per la detenció.

 

Imatge principal: Toni Comín en una compareixença recent / ACN