"La pregunta que ens hem de fer és si volem acabar el camí que vam començar l'1-O, per dur que sigui, perquè el tram que queda per arribar fins al final, no ens hem d'enganyar més, serà dramàtic", ha advertit el conseller Toni Comín quan ha pres la paraula en l'acte de presentació del Consell per la República que s'ha celebrat aquest dissabte a Brussel·les.

Segons el conseller, si l'Estat —que ha titllat de sinistre i fonamentalista— fos més normal, es podria fer la independència des de les institucions, però es tracta d'un "Estat autoritari". "Només podem fer la independència des de la mobilització, la societat, des del carrer, amb lluita no-violenta, però lluita, acció pacífica, però acció", ha dit. Ha reclamat "coratge i unitat republicana".

Per Comín, l'independentisme no se'n sortirà si només planteja aquest debat com un pols entre institucions, però sí que ho aconseguirà si és un pols entre les institucions espanyoles i la societat catalana, perquè, "si es fa així, la seva repressió tard o d'hora col·lapsarà".

A parer seu, a Europa ja han entès que a Catalunya hi ha un pols entre autoritarisme i democràcia, per la qual cosa ha dit: "Ha arribat l'hora, no ens podem esperar, ha arribat l'hora de pagar el preu, alt, injust, però inevitable de la nostra llibertat; només si estem disposats a pagar aquest preu serem lliures".