Acceptar la realitat respecte a l'Estat espanyol, aquesta és la recomanació de l'eurodiputat de Junts de Catalunya, Toni Comin, després que esclatés l'escàndol del CatalanGate. Quina és la realitat a la qual es refereix Comín? La manca de voluntat d'Espanya de dialogar. "Les estratègies polítiques han de partir de la realitat i la realitat és que el govern espanyol no vol negociar i, a sobre, ens espia", ha sentenciat en una entrevista a TV3. Comín afirma que la confiança amb el govern espanyol no es pot mantenir, "si és que n'hi havia gaire". Amb la confiança trencada pel cas d'espionatge massiu a independentistes amb Pegasus, l'eurodiputat considera que l'actuació independentista ha d'adaptar-se al nou escenari. 

Comín ha fet referència a les declaracions d'Oriol Junqueras el passat dimarts en la compareixença conjunta a Brussel·les, on el líder republicà va mantenir la defensa de "la bandera del diàleg". L'eurodiputat de Junts ha assegurat que Catalunya ja ha demostrat davant de la comunitat internacional que la seva voluntat és la del diàleg, però és l'estat espanyol qui no vol dialogar. "Quan algú no vol negociar, per més que tu vulguis negociar, no hi ha negociació, perquè calen dos. I en aquest cas, només n'hi ha un, que som nosaltres, la part catalana, que sempre hem volgut negociar", ha afirmat.

Acord d'investidura i Diputació de Barcelona

La manca de diàleg de l'Estat, "prèvia a Pegasus" recorda Comín, i el cas d'espionatge massiu forcen a recuperar una part de l'acord d'investidura que fins ara estava en segon pla, segons l'eurodiputat. "Si l'acord d'investidura preveia un desbordament democràtic si no funcionava la taula de negociació, i això no s'ha fet, després del que va passar ahir, hi ha més motiu per complir aquest punt de l'acord", ha assegurat amb contundència. 

Per altra banda, ha fet una crida a la coherència política davant del CatalanGate i apartar-se dels actors implicats, fins i tot, en les institucions que no s'han vist implicades. "Qui espia és el govern espanyol i no és de la Diputació de Barcelona, però la presidència de la Diputació està en mans del mateix partit. Aquí tothom, i és el meu pensament, ha de fer un exercici de coherència. Si vols tenir autoritat per exigir certes coses, has de predicar amb l'exemple", ha opinat, sense entrar més directament en si el pacte de Junts i el PSC s'ha de mantenir. 

L'ombra del CNI

D'ençà que ha esclatat l'escàndol del CatalanGate les sospites que darrere hi ha el CNI s'han anat estenent. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, veu "evidències clares" que darrere del CatalanGate hi ha el CNI. El cap del Govern ha argumentat aquest dimecres a RAC 1 que fa "molt temps" que l'independentisme "sospita" que és "objectiu dels serveis d'intel·ligència". Fonts properes als serveis d'intel·ligència espanyols han reconegut a El País que el CNI va comprar el programari fa anys, però amb la intenció de fer-lo servir a l'estranger.