El debat al ple del Parlament Europeu sobre l'estratègia de seguretat de la Unió ha servit a l'eurodiputat de JxCat Toni Comín per denunciar a l'hemicicle de l'Eurocambra la presència de l'ultradreta a l'exèrcit i a les forces de seguretat de l'Estat espanyol.

Ha explicat que avui mateix s'havien conegut a la premsa espanyola imatges de "membres de l'exèrcit fent salutacions nazis i cantant himnes de la divisió militar que Franco va enviar a Hitler". "Avui!", ha exclamat l'eurodiputat. Comín ha contrastat aquesta situació amb la decisió d'Alemanya de suspendre 29 policies per haver participat en xats nazis i amb l'argument que "la lluita contra l'extrema dreta forma part de l'ADN de la policia alemanya".

"A Espanya, per contra, la simpatia per l'extrema dreta domina amb impunitat una part de la policia i l'exèrcit", ha alertat Comín, a més d'assegurar que: "Una part no petita de les forces de seguretat espanyoles ha pres partit ideològic, molt clarament, contra la minoria nacional catalana".

L'eurodiputat ha advertit que la Unió Europea combat el terrorisme en nom de la democràcia per la qual cosa és necessari que les forces de seguretat que duen a terme aquesta lluita estiguin "fortament compromesos amb els principis democràtics".

"Silenci ignominiós d'Europa"

Per tot plegat, ha advertit al responsables de la Comissió present al debat, el vicepresident Margaritis Shinás, i al ministre alemany Michael Roth que hi assistia en nom del Consell, que com a ciutadans europeus també els concerneix l'objectiu de mantenir les forces de seguretat impecablement democràtiques

"La principal amenaça contra l'estat de dret a Europa no ve ni de Polònia ni d'Hongria, ve de Brussel·les", ha advertit abans de concloure afirmant que l'amenaça a Europa és el "silenci ignominiós de les institucions europees davant de les violacions de l'estat de dret a Espanya".

Vox: euroordres

No ha estat Comín l'únic que s'ha referit a qüestions que afecten directament l'Estat espanyol durant aquest debat. L'eurodiputat de Vox, Jorge Buixadé, ha reclamat euroordres més eficaces i el "reconeixement de les mesures policials i judicials" dels estats i s'ha referit al cas de Valtònyc -"l'anomenat raper Valtónyc, que amb les seves cançons demanava la mort de Guàrdies Civils espanyols"- després que els tribunals belgues s'han negat a lliurar-lo a Espanya. 

"Si aquesta és l'estratègia de la lluita contra la radicalització, per desgràcia convertirem els carrers d'Europa en un autèntic camp de batalla", ha reblat.