Esquerra Republicana de Catalunya no va oferir a Toni Comín formar part de la seva llista a les eleccions europees del 26-M.

Així ho ha explicat el mateix conseller de Salut a l'exili i número dos a Europa a la llista de Puigdemont en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio. En el moment que Comín va ser conscient, aconsellat pels seus assessors i advocats, que la possibilitat de recollir l'acta de diputat europeu era real, a Esquerra ja tenien el projecte al Parlament Europeu "molt tancat". "Esquerra ha fet cas, durant molt temps, dels seus anàlisis jurídics interns i potser s'haurien d'haver assabentat d'aquesta possibilitat més aviat", ha considerat.

Tot i el seu posicionament, Comín admet sentir-se còmode "en les dues formacions polítiques" i ha expressat que el seu ideal seria conformar una llista unitària independentista a Europa. Tot i que ERC ja va descartar aquesta opció, l'exconseller creu que "seria interessant reobrir aquest debat". I ha concretat una hipotètica candidatura: "El que jo faria és una llista única amb Junqueras al capdavant i Puigdemont de número dos". 

A qui els aconsellen que no desaprofitin l'ocasió, Comín ha dit de fer de les europees, també, un plebiscit i que si els va bé "això serà molt potent".

Sense haver estat mai militant d'ERC i amb la seva condició d'independent, Comín ha afegit que està a la disposició tant de Junts per Catalunya com dels republicans. En aquest sentit, ha admès que a l'Eurocambra "les estratègies d'ERC i JxCat no són iguals, però caldria analitzar fins a quin punt les divergències són incompatibles". 

Sobre la seva acta de diputat, Comín resta a l'espera d'indicacions i ha dit que farà "el que ERC li demani" i ha assegurat que "les relacions no s'han trencat". La portaveu del partit, Marta Vilalta, va explicar ahir que ERC no desitja perjudicar Comín, tenint en compte la seva situació personal i jurídica, atès que està processat pel Tribunal Suprem.