"L'esdeveniment de les coses no hagués estat rotundament diferent si la declaració del 27-O l'haguéssim fet el 3-O". Aquesta és una de les reflexions que ha fet l'eurodiputat de JxCat Toni Comín en la presentació del llibre Per què la independència va fracassar i per què encara és possible, escrit per Adrià Alsina, coordinador de comunicació de l'Assemblea.

"Ens haguessin fet un 155 a corre-cuita si haguéssim fet les coses el 3-O", ha continuat argumentant Comín, afegint que "per guanyar cal un tipus d'accions que necessiten un tipus de preparació en l'àmbit de les institucions i de la societat que no s'havien fet". 

Tanmateix, Comín ha advertit que el 3-O, el 10-O o el 27-O no es va perdre res. "Això no és una guerra llampec. Si jo era un dels partidaris de fer la DUI el 27-O era perquè ens permetia entrar a una guerra de posicions", la qual encara perdura, ha reflexionat. 

L'eurodiputat número dos de JxCat també ha fet una crida a "partir de la premissa que podem guanyar, que tenim possibilitats de guanyar" i ha instat a fer servir "el poder econòmic", el qual, al seu parer, és el que pot obligar l'Estat a acabar acceptant una taula de negociació

Errors i empoderament

Per la seva banda, Alsina ha subratllat que el llibre "no està fet per assenyalar traïdors, botiflers i desgraciats". El llibre és un resum de la tesi doctoral feta per Alsina sobre el procés independentista, la qual té per objectiu aprendre dels errors que es van cometre.

La presidenta de l'Assemblea, Elisenda Paluzie, ha reclamat al conjunt de l'independentisme revertir l'estratègia comunicativa per tal que la denúncia de les vulneracions de drets deixi pas a relats "en clau de l'empoderament de poder i sobirania".

Paluzie també ha apuntat que el veritable impacte econòmic s'ha vist amb la pandèmia de la Covid-19 "i no amb els fets d'octubre". "Però es va imposar aquest relat perquè cada dia que passava l'Estat es reforçava"