L'eurodiputat de Junts Toni Comín ha aprofitat la seva intervenció en el ple del Parlament Europeu, per picar el crostó a la UE davant la vulneració de drets als catalans, i ha advertit que això pot donar "barra lliure" a Polònia i altres països per actuar com ho fa Espanya. "No s'adonen que callant davant les vulneracions de l'Estat de dret a Espanya estan donant barra lliure perquè altres països com Polònia facin el mateix?", ha preguntat Comín, i ha advertit que juguen "amb foc".

"Aquest Parlament es preocupa molt dels problemes de l'Estat de dret a Polònia o a Hongria, i això està bé. Però es preocupen molt poc de la degradació de l'Estat de dret a Espanya. I fa malament, molt malament. La llibertat de premsa s'ha de protegir en qualsevol circumstància i a tots els racons de la UE. No podem mirar cap a un altre costat quan és amenaçada a Polònia, però la independència del poder judicial també és fonamental per a les nostres democràcies, i la UE no pot mirar cap a un altre costat quan és Espanya qui l'atropella", ha indicat.

Comín ha posat davant el Parlament Europeu les recents declaracions del dirigent del PP Enrique López, quan va reconèixer que el PP "té el suport de la majoria de la carrera judicial" espanyola.  "Fa molt pocs dies el responsable de Justícia del PP espanyol obria una entrevista amb aquest titular. No siguin ingenus. A Espanya, els polítics que volen que els jutges escullin el seu govern no ho fan per tenir un poder judicial més independent, sinó per tot el contrari, per controlar-lo", ha apuntat.

 

Comín ha recordat que  un altre responsable del PP ja va confessar el 2018 que l'objectiu del seu partit era "controlar la sala penal del Tribunal Suprem per darrere". "Fins quan continuarem jugant amb el doble estàndard? No s'adonen que callant davant les vulneracions de l'Estat de dret a Espanya estem donant barra lliure perquè la resta d'Estats de la UE com Polònia segueixin el mateix camí? Si segueixen jugant amb foc, no s'estranyin que un dia no sabran com apagar l'incendi de la vulneració dels drets civils i polítics d'una punta a l'altra de la Unió", ha conclòs.

Polònia està des de fa temps en el punt de mira de la UE. El comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, va decidir al mes de març portar aquest país davant el Tribunal Superior de Justícia de la UE per la manca de respecte a la independència judicial i la interferència política amb els jutges. Segons les acusacions de Brussel·les, la llei judicial polonesa prohibeix als tribunals d'aquest país aplicar directament algunes disposicions de la llei europea que protegeixen la independència judicial.