L'ara ja eurodiputat Toni Comín defensa la força del Consell per la República en la mesa de negociació amb el nou govern de Sánchez per aconseguir el dret d'autodeterminació de Catalunya i l'amnistia dels presos polítics. El Consell per la República no és un partit, sinó que s'autoanomena com l'instrument per fer efectiu el mandat de l'1 d'octubre, liderat pel seu president, Carles Puigdemont.

Precisament Comín és el vicepresident d'aquest Consell i, més enllà dels partits independentistes, està convençut que "si anem de debò, qui fa de protector i dona continuïtat a l'exercici de l'autodeterminació és el Consell per la República". Així ho ha declarat al programa Els Matins de TV3, on ha aclarit, quan la periodista Lídia Heredia li ha preguntat si aquesta entitat ha de tenir una cadira: "No la demano, però s'ha de plantejar la negociació d'Estat amb la màxima posició de força".

Fent la comparativa amb una gran recepta de cuina, Comín equipara el Consell amb "l'ingredient" més important a part de l'1 d'octubre per posar sobre la taula: "Molts actors de l'independentisme català ho comparteixen, i per garantir una posició de força és necessari". Malgrat tot, Comín reitera la seva desconfiança cap a les intencions del govern de Sánchez, però creu que "si es decideix intentar-ho, hem de posar totes les forces perquè doni fruits". En aquesta línia, també ha recordat que el president Torra ja va explicitar el paper necessari del Consell per la República. 

Eurocambra

Sobre la primera sessió al Parlament Europeu com a eurodiputat, Toni Comín afronta amb "alegria i responsabilitat" el nou càrrec i basarà la seva feina a "internacionalitzar el conflicte" com porta fent durant els darrers dos anys. Juntament amb Puigdemont, participaran dilluns a Estrasburg sense estar encara adscrits a cap grup parlamentari.

Si la justícia espanyola no permet a Oriol Junqueras ser-hi present, Comín recorda que "l'estat espanyol serà un estat pròfug i rebel que incompleix el que diuen a Luxemburg, els jutges alemanys, belgues i ara europeus".

Comín i ERC

Comín també ha parlat sobre en quin punt està la seva relació amb Esquerra, tenint en compte que va ser el conseller de Salut del partit republicà durant el govern de Puigdemont però posteriorment es va presentar a les eleccions europees amb Junts per Catalunya: "No dono per acabada la meva relació amb ERC".

Malgrat que no ha concretat el seu futur més immediat, sí que ha estat crític amb l'abstenció del partit en la investidura de Sánchez: "En una negociació has de procurar que el resultat sigui equilibrat i s'ha donat molt a canvi de, no diré poc, però sí que es podia aconseguir més. Hi havia estratègies de negociació més bones si l'independentisme hagués anat junt i no s'hagués donat d'una manera tan clara l'abstenció a Sánchez".

En la línia d'alguns membres de Junts per Catalunya com Laura Borràs ha recordat que "és més valuós obtenir les garanties abans que després, perquè un cop investit, els incentius del senyor Sánchez per fer grans concessions disminueixen".