El conseller a l'exili, Toni Comín, ha assenyalat aquest dimecres que és necessari un full de ruta independentista, però que no es podrà dissenyar amb "trifulgues i baralles" i ha destacat el paper del Consell de la República per construir la unitat estratègica del sobiranisme. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Comín, que actualment viu a Lovaina (Bèlgica), ha anunciat que formarà part d'aquest Consell, que malgrat que tindrà una estructura privada, "exercirà una funció pública".

Comín, s'ha mostrat partidari que el Consell de la República assumeixi el paper de l"'estat major del procés", que ha definit com l'espai "on es construïa la unitat estratègica entre les entitats sobiranistes i els partits i es prenien les grans decisions del procés". Alhora, ha afirmat que la nova institució tindrà una relació directa amb el Govern de la Generalitat i serà qui liderarà "la continuïtat del procés". 

Comín també ha destacat el paper "defensiu" de l'actual Govern central, però no ha descartat que passi a "anar a l'ofensiva com ho va fer l'anterior", pel que ha insistit en què la solució passa per no impedir la restitució dels polítics a l'estranger.

Preguntat per les posicions del seu partit, ERC, sobre la independència, Comín ha criticat les veus que asseguren que no són suficients: "Si no érem suficients al març, llavors tampoc ho érem l'1 d'octubre", ha asseverat.

Comín ha reconegut que tant ell com l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, mantenen comunicacions amb l'exvicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, amb el qual es comuniquen per carta, però ha lamentat no poder reunir-se amb ell en persona.