L'eurodiputat de Junts Toni Comin considera intolerable que el president rus, Vladimir Putin, "manipuli el dret a l'autodeterminació dels pobles per justificar les ambicions territorials del seu nacionalisme autoritari". En una intervenció al debat que es va produir ahir al Parlament Europeu per abordar la crisi dels refugiats provocada per la invasió russa d'Ucraïna, va advertir que "el dret a l'autodeterminació no pot ser objecte de la repressió dels estats autoritaris, però tampoc no pot ser objecte de manipulació per legitimar una agressió armada contra nacions lliures".

L'eurodiputat de Junts va condemnar l'agressió de Rússia i la catàstrofe humanitari que se'n deriva, i va denunciar que "no hi ha cap raó que pugui justificar aquesta invasió, amb tota la mort i l'horror que deixa al seu pas". En aquest sentit va considerar "particularment cínic" que Putin hagi esgrimit, entre d'altres excuses per justificar la invasió, que havia de protegir la minoria russa i russòfona d'Ucraïna, quan, en realitat, la població civil de ciutats russòfones com Kharkiv o Mariopul són qui més estan patint la invasió per l'est i el sud d'Ucraïna.

 

Davant d'aquesta situació, l'eurodiputat exigeix l'Unió que prengui posició, que actuï per aturar l'agressió russa i les conseqüències humanitàries. L'eurodiputat va emplaçar la Unió a donar suport als refugiats que hi entrin, per la qual cosa va valorar com a bona notícia la decisió adoptada dijous passat pel Consell de concedir la protecció temporal als ciutadans ucraïnesos que ho demanin.

El passat 24 de febrer, Putin va argumentar l'entrada del seu exèrcit a Ucraïna assegurant que s'estava produint "abusos i un genocidi" a la zona del Donbass, de majoria russa, per part de l'exèrcit ucraïnès.