Professionals de la salut han fet pinya aquest dijous entorn de Toni Comín i han exigit que es posi fi a l'aplicació de l'article 155 perquè "obstaculitza" la seva feina i posa en risc projectes a curt i mitjà termini.

En l'acte, titulat "La salut no es toca. En defensa de les institucions legítimes", Comín ha intervingut per videoconferència i ha assegurat que per poder reprendre les iniciatives que s'han frenat amb la intervenció de la Generalitat cal, primer, "salvar la democràcia".

"La democràcia sempre guanya, i quan hagi guanyat del tot farem un país millor que serà conegut al món pel seu sistema de salut", ha assegurat.

El conseller en funcions ha destacat que Catalunya ha aconseguit tirar endavant un bon sistema de salut malgrat la falta de finançament per part de l'Estat perquè ha tingut "llibertat política i jurídica" per definir el model.

"És allò que ara ens han intentat arrabassar, la llibertat política i la llibertat jurídica sense les quals no podem protegir aquesta joia de la corona", ha dit Comín.

En l'acte, celebrat a l'Espai Pujades de Barcelona, també han intervingut diversos professionals del sector, que han aplaudit la feina feta des del 2015 pel departament de Comín en àmbits com la salut mental i l'atenció primària, i han lamentat que l'aplicació del 155 ha frenat projectes i ha alentit la presa de decisions, ja que es requereix de l'autorització del Ministeri.

El gerent territorial de l'Institut Català de Salut (ICS) de la regió metropolitana Nord, Jordi Ara, ha lamentat que s'estava progressant molt ràpidament i que ara s'ha frenat, per exemple, la reversió d'algunes de les retallades fetes durant la crisi.

"Hem hagut de declarar que no és il·legal usar omeprazole o comprar pròtesis de maluc. T'apanyes, però ens fa perdre molt el temps", ha assenyalat.

De la seva banda, el director de pediatria dels Pirineus, Jordi Fàbrega, ha criticat que l'augment de la burocràcia que ha implicat l'aplicació del 155 fa que, per exemple, no es pugui traslladar d'urgència un nen que necessiti atenció en una Unitat de Cures Intensives (UCI) des de la Seu d'Urgell (Alt Urgell) fins a Andorra perquè fa falta autorització del Ministeri de Sanitat.

També ha intervingut, entre d'altres, l'alcaldessa de Badalona (Barcelonès), Dolors Sabater, que ha confiat a poder "recuperar la normalitat" per seguir treballant al mateix ritme que durant els dos últims anys per millorar els serveis que es presten a la ciutadania.